NRK Meny
Normal

Franske elitesoldater har meldt seg til IS

Rundt ti franske soldater er ifølge offisielle franske kilder reist til Syria for å kjempe med IS.

IS-medlemmer på stridsvogn

IS-medlemmer paraderte gjennom gatene i syriske Raqqa på en stridsvogn de hadde sikret seg som krigsbytte 30. juni i fjor. Etter at IS har sikret seg avanserte våpen i krigsbytte fra den irakiske hæren har de fått større behov for soldater med militær opplæring.

Foto: Stringer / Reuters

En av de ti franskmennene skal tidligere ha vært fem år i ”1er Régiment de Parachutistes d'Infanterie de Marine, skriver The Telegraph.

Regimentet er regnet som et av Europas beste for spesialsoldater og har samme motto som de britiske elitestyrkene SAS; «Who Dares Wins» - «Den som våger vinner».

Soldaten, som er av nordafrikansk avstamning, skal ha fått opplæring i blant annet nærkamp, skyting og overlevelsesteknikker i de fem årene han tjenestegjorde i regimentet.

Etter at han sluttet i forsvaret arbeidet han for et privat sikkerhetsselskap på den arabiske halvøya, skriver det franske nettstedet L'Opinion.

Under arbeidet for sikkerhetsfirmaet ble han radikalisert og reiste derfra for å slutte seg til IS i Syria.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Soldater på parade

Medlemmer av den franske fremmedlegionen paraderte i fjor på den franske nasjonaldagen 14. juli på Champs-Élysées i Paris. Nå er det klart at tidligere soldater fra fremmedlegionen kjemper med IS.

Foto: Benoit Tessier / Reuters

Flere fra fremmedlegionen

I tillegg til marinejegeren er det flere tidligere medlemmer av den franske fremmedlegionen blant soldatene som nå kjemper for IS.

Mehdi Nemmouche

Franske Mehdi Nemmouche, som drepte fire mennesker i terrorangrepet på det jødiske museet i Brussel, hadde tidligere kjempet i Syria.

Foto: AFP

Totalt er det rundt ti tidligere franske soldater som nå kjemper for IS. Noen av dem skal ha fått opplæring som sprengstoffeksperter.

Ifølge Radio France International har en av de franske ekssoldatene blitt leder – eller «emir» – for en gruppe på drøyt ti franskfødte islamister som kjemper med IS.

Blant de franske soldatene som har sluttet seg til IS er både etniske franskmenn som har konvertert til Islam og franskmenn med nordafrikansk bakgrunn.

Forsvarsministeren bekrefter

Den franske forsvarsministeren Jean-Yves Drian bekrefter at der noen franske eksmilitære blant IS-soldatene i Syria og Irak. Han legger til at det er et ekstremt sjeldent fenomen.

Frankrike er det landet som har flest statsborgere som kjemper med IS. Anslag går ut på at over 1000 franskmenn kjemper med eller har kjempet med IS.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt