NRK Meny
Normal

Fransk strandpoliti får bære våpen

Politifolk på franske strender får nå bære våpen i frykt for nye terrorangrep. Beslutningen kommer etter at to politibetjenter ble drept av en IS-tilhenger utenfor Paris.

Tunisia Anti Terror Law

En væpnet politibetjent ikledd finlandshette holder vakt etter terrorangrepet på stranden i Sousse i Tunisia i fjor. Franske myndigheter frykter et lignende scenario og innfører dermed væpnet politi på franske strender.

Foto: Abdeljalil Bounhar / Ap

Til sammen skal 300 politifolk bevokte franske strender denne sommeren. 100 av dem skal bære våpen for å forsvare seg mot mulige terrorangrep, skriver Le Figaro.

Politifolkene jobber som en blanding av livvakter og politi.

– Det er første gang at disse betjentene skal bære våpen. Normalt sett er de ubevæpnet og i badetøy, sier Nicolas Comte fra politiets fagforening SGP-FO.

Beslutningen kommer etter at to politifolk ble drept i Magnanville vest for Paris den 13. juni. Gjerningsmannen er tidligere terrordømt, og hevdet at han hadde tilhørighet til ekstremistgruppen IS. Mannen ble skutt og drept av politiet.

– Vi ser at politifolk er et måk for terrorister i disse dager. Men dette er også for at politifolk kan svare dersom det skjer et terrorangrep, sier Comte.

Fortsatt unntakstilstand

Beslutningen kommer også i lys av terrorangrepet mot en strandresort i Sousse i Tunisia i fjor, hvor 38 turister ble drept.

– Vi må gi de i politiet som beskytter strendene våre en måte å forsvare seg selv på, ettersom de tydelig viser at de er politifolk med politiemblem på T-skjorten, sier en talsperson i politiet.

Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter terrorangrepene i Paris 13. november, der 130 mennesker ble drept.

Færre politifolk på stranden

Inntil nå har politifolk som patruljerer strendene båret batonger og håndjern. Nå kan en overordnet politibetjent, sammen med en nestkommanderende bære våpen mens de overvåker stranden.

Comte avviser at turister vil møte tung bevæpning på franske strender.

– Turister vil kun se livvakter på jobb, forsikrer han.

Totalt sett blir det færre politifolk på jobb på franske strender. Årsaken er at de trengs andre steder som følge av unntakstilstanden. I år skal 297 politifolk patruljere strendene, mot 460 i fjor.

Ved Bataclan, Paris

Sørgende la ned blomster ved Bataclan etter terrorangrepet 13. november. Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter angrepet.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt