Favoritten i det franske presidentvalget lover å ikke røre abortloven

Abort ble stort tema i fransk høyreduell. Vinneren i valget mellom François Fillon og Alain Juppé har gode muligheter til å bli Frankrikes neste president.

France Election

FAVORITT: Francois Fillon beskyldes for å være 'tvetydig' om retten til fri abort.

Foto: Eric Feferberg / Ap

Torsdag kveld møttes de to gjenværende kandidatene fra det franske høyrepartiet Republikanerne til en siste debatt. Det ble en hard, men velformulert konfrontasjon i to timer mellom to veteraner i fransk politikk.

De to tilhører sentrum-høyre i Frankrike. Siden venstresiden er svak, har vinneren i dette nominasjonsvalg en god mulighet til å vinne det endelig valget til våren.

Benekter å være «middelaldersk»

Abort var et av de mest følelsesladde temaene i debatten.

I oppladningen til debatten har Alain Juppé bedt den mer verdikonservative Fillon forklare hva han mener om retten til fri abort. Han mener Fillon har vært «tvetydig».

Fillon forsøkte å rydde det av veien, og sa det var feil at han plutselig skulle ha blitt en «middelaldersk»politiker.

FRANCE-POLITICS-VOTE-PRIMARIES-RIGHTWING-REPUBLICAINS

VERDISPØRSMÅL: Skarp konfrontasjon om verdispørsmål i debatten som kan avgjøre det franske presidentvalget

Foto: ERIC FEFERBERG / Afp

– Jeg har skrevet tydelig i min bok at jeg ikke vil røre ved retten til fri abort. Min samvittighet er min egen sak, sa Fillon.

– Du har sagt at det ikke er en grunnleggende rettighet. Der er vi uenig, svarte Juppé

Flerkulturelle debatt

De to presidentkandidatene sparret også om fransk identitet og hva den er. Juppé mener Frankrikes styrke ligger i ulikhetene

– Vi er ikke alle like: Vi har forskjellig opphav, forskjellig hudfarge, forskjellig religion og noen har ikke religion i det hele tatt, sa Juppé.

FRANCE-ELECTION/DEBATE

FLERKULTURELL FORSVARER: Alain Juppé ser på ulikhet som en styrke for Frankrike.

Foto: POOL / Reuters

Fillon som representerer den mer katolske delen av Frankrike var tydelig på at alle som kom til Frankrike måtte integrere seg og respektere den franske identiteten.

– Når du kommer inn i noen andres hus er man høflig og forsøker ikke å ta makten, sa han.

Fillon favoritt

En rask meningsmåling tatt opp i etterkant av den tv-sendte debatten, viser at Fillon gjorde det best. 71 prosent av konservative og sentrumsorienterte høyrevelgere mente han vant debatten, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Også blant uavhengige velgere framstod han som den sterkeste debattanten, men med mindre margin. 57 prosent av dem mente Fillon var best.

France Election

LANG VALGKAMP: Vinneren vil blant annet møte Marine Le Pen fra det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Front i vårens presidentvalg. Hun var denne

Foto: Michel Euler / Ap

Fillon vant første runde overraskende overlegent. Søndag avgjøres det hvem som blir partiets kandidat. Vinneren skal så ut i en lang valgkamp mot både Front Nationals Marine Le Pen og flere sentrum- og venstrekandidater.

Sittende president François Hollande er meget upopulær og har ennå ikke sagt om han stiller til gjenvalg eller ikke.

Presidentvalget avholdes i april og mai neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt