Uavhengig kandidat vil bli fransk president

Tidligere økonomiminister og wonderboy i fransk politikk er klar for valg. Emmanuel Macron lanserte seg som presidentkandidat i dag, og søker mot sentrum.

Emmanuel Macron

KAMPVILLIG: Emmanuel Macron sa i dag at han stiller som kandidat i det franske presidentvalget.

Foto: PHILIPPE LOPEZ / Afp

– Jeg er klar og det er derfor jeg er kandidat til presidentvalget. Jeg tror Frankrike kan lykkes, sa en alvorstung Emmanuel Macron i dag da han erklærte sitt kandidatur. Han gjorde det på en skole for yrkesfag i en av de vanskeligstilte forstedene nord for Paris.

– Kandidat i håpets tegn

Som tidligere økonomiminister under president Francois Hollande vet han hvilke utfordringer Frankrike har. Den 38-årige presidentkandidaten forsøkte å komme med et positivt budskap

FRANCE-ELECTION/MACRON

VALGKAMP I GANG: Macron vil sammen med kandidatene for Sosialistpartiet, Republikanerne og Marine Le Pen bli hovedaktørene.

Foto: JACKY NAEGELEN / Reuters

– Jeg vil ta Frankrike inn i det 21. århundre. Jeg er kandidat i håpets tegn, sa han og understreket tydelig at veien til suksess går gjennom Europa og EU.

– Det er vår mulighet i globaliseringen, sa han

Prøver han på det umulige?

Macron stiller som uavhengig kandidat og mobiliserer gjennom sin egen bevegelsen En Marche - På Vei. Bevegelsen har nå 96 000 medlemmer, men han har aldri stilt til valg selv tidligere.

Han ble hentet inn av president Hollande for å styre økonomien under Sosialistpartiet, men ble der anklaget for å være for liberal i økonomisk forstand.

FILES-FRANCE-POLITICS-PARTIES-EN-MARCHE

POPULÆR: Som økonomiminister var han populær, men har aldri stilt til valg. Her sammen med sine kone under et møte i den politiske bevegelsen han har stiftet.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Både høyresiden og det regjerende sosialistpartiet skal velge sine egne kandidater gjennom direkte valgt senere i høst. På ytre høyre gjør Marine Le Pen og partiet Front National det sterkt.

Det skal derfor mye til for at han klarer å kvalifisere seg til den andre runden av presidentvalget som vil avgjøre hvem som skal styre Frankrike neste år.

Frankrike etter Trump

Det er knyttet sterk interesse til det franske presidentvalget som avholdes i april og mai neste år, særlig etter Brexit-avstemningen og valget av Donald Trump i USA. I denne meget polariserte debatten forsøker Macron seg på et sentrumsbudskap.

– Det handler ikke om høyre eller venstre, men å samle Frankrike, sa han.

SISTE NYTT

Siste nytt