Hopp til innhold

Før kastet de stein, nå styrer de tanks

Bare i løpet av noen få måneder har de syriske opprørene forvandlet seg fra å være noen sjuskede, steinkastende landsbyboere til å bli en reel trussel til en av Midtøstens største militærmakter.

Slagene rundt landets nest største by, Aleppo, blir av mange, inkludert Syrias eneherskende president Bashar al-Assad, kalt «slaget om landets fremtid».

Fra bussjåfør til bombekaster

Nå flyttes det tropper og bygges opp forsvar i og rundt byen som omtales som Syrias økonomiske senter. Både opprørene og regjeringsstyrkene påstår de er på fremmarsj.

– Vi vil beseire denne diktatoren og alle hans fly, tankser og raketter, sier Ahmed Afash, som leder en gruppe opprørere i en liten by nord for Aleppo, til den amerikanske nyhetskanalen CNN.

– Vi startet med stein, fortsetter han.

Nå har de rakettdrevne granatkastere (RPG), bombekastere, snikskytterrifler og antiluftskyts.

– Denne har jeg avfyrt over 2000 ganger, sier opprørssoldaten Jamal Awar, mens han klapper på sin dobbeltløpende antiluftvernkanon som er plassert bakpå en pickup til CNN.

Den tidligere bussjåføren påstår han har skutt ned flere av Assads helikoptre med kanonen.

To syriske opprører på en anti-luftskytts-kanon

Her betjener to opprørssoldater et anti-luftvern-batteri utenfor Aleppo.

Foto: AHMAD GHARABLI / Afp

Og dette er ikke de tyngste våpnene de har i sin kamp mot den forhatte diktatoren. FN melder nemlig nå om at opprørene i Aleppo også har fått tilgang til stridsvogner og andre tunge våpen.

Støttes fra utlandet

Ifølge den arabiske TV-kanalen Al Arabiya har opprørerne for første gang fått et lite arsenal av bakke-til-luft-raketter. NBC News meldte tirsdag kveld at et tjuetall raketter er blitt overlevert til opprørerne via nabolandet Tyrkia.

USA har foreløpig ikke bidratt med våpen til opprørstyrkene, men de samarbeider med land som gir våpenhjelp deriblant Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatar, for å identifisere opprørsgrupper som er støtteverdige, opplyser kilder ifølge nyhetskanalen CNN.

Medlemmer av FNs observatørstyrke, UNSMIS, dro tirsdag til Aleppo, og kunne melde om at opprørerne er svært tungt bevæpnet, og at mange sivile i byen har søkt tilflukt i skoler og andre offentlige bygninger.

To menn med en granatkaster på en motorsykkel i Syria

I Aleppo kjempes kampene på hvert ett gatehjørne. Og opprørshæren er utstyrt med panserraketter og motorsykler.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Det rapporteres nå om at opprørstyrkene kontrollerer flere grenseoverganger mellom Syria og Irak og Tyrkia. Og at kurdiske treningsleire i Tyrkia gir militærtrening til syriske kurdere som ønsker å kjempe mot Assad-regimet. Det er en utvikling Tyrkia ser på med stor bekymring.

– Ethvert område som potensielt kan være en trygg havn for PKK, utgjør en direkte trussel mot Tyrkias sikkerhet, sier Anthony Skinner, leder for Midtøstenseksjonen i den britiske konsulentgruppen Maplecroft.

– Åpner for CIA

I dag kom det også meldinger om at USAs president, Barack Obama, har gitt grønt lys for mer støtte til de syriske opprørene. En ordre som gir CIA og andre amerikanske etterretningsorganisasjoner mulighet til å bistå og hjelpe opprørene i deres kamp mot Assad.

Både amerikanske og europeiske tjenestemenn sier det har vært en merkbar forbedring i opprørernes organisering de siste ukene.

USA samarbeider nå med et hemmelig kommandosenter ledet av Tyrkia ikke langt fra den tyrkisk-syriske grensen. Kommandosenteret koordinerer Tyrkia, Saudi-Arabia og Qatars hjelp til opprørerne.

Overrasket over regimet brutalitet

Generalmajor Robert Mood

Generalmajor Robert Mood fortalte i forrige uke om sine erfaringer fra Syria.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Til nå har regimet slått knallhardt ned på opprørene, og ikke brydd seg all verdens om Genèvekonvensjonen og de regler som faktisk finnes i krig. Robert Mood, som ledet FNs observatørstyrke inntil nylig, var oppgitt over de manglende militærfaglige vurderingene til de syriske myndighetene.

– Regjeringen sitter på store militære styrker som de ennå ikke har
brukt fullt ut. Selv om vi de siste ukene har sett både kamphelikoptre og kampfly tatt i bruk, er det fortsatt mye å gå på, fortalte han NRK i forrige i uke.

– Det vi betegner som en politiaksjon for å skape ro, der satte regimet inn, som det mest naturlige av alt når politiet kom til kort, både stridsvogner, stormpanservogner og kamphelikoptre.

– Jeg forsøkte, gang på gang å forklare, at slike reaksjoner bare fører til at de blir mer og mer fordømt av hele verdenssamfunnet. At de må skjønne at de har en overordnet forpliktelse til å sørge for at sivilbefolkningen ikke lider.

– For oss er det både ulogisk, og åpenbart kontraproduktivt at du dreper sivile og ikke minst skaper nye fiender med å være så hard på labben. Men de har ingen forståelse for det vi kaller proporsjonalitet i bruk av vold, fortalte Mood.

Robert Mood var generalinspektør, altså sjef, for den norske hæren i fire år. Han har også vært leder for den norske spesialstyrken Telemark bataljon, har vært ute i flere utenlandsoppdrag og snakker ut fra bred militær erfaring.

– At regimet tror dette er den rette måten å opptre på, har overrasket meg.

– Regimet er terroristen

I en av sine svært sjeldne taler fastslo Assad i går at Syria står midt i et avgjørende slag om landets framtid. Samtidig betegner han opprørerne som «terroristgrupper». Det provoserer opprørsstyrkene.

– Vi sier til regimet at vi vil jage det, for det er regimet som er terroristen, sier Oqaidi.

Den frie syriske hærens pressetalsmann Kassem Saadeddine hevder opprørsstyrkene kontrollerer halve Aleppo og mesteparten av provinsene rundt byen. Ifølge ham er målet å ta kontroll over hele regionen fra Aleppo og nord til grensa mot Tyrkia.

– Her håper vi på å kunne opprette en sikkerhetssone, sier Saadeddine til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt