Hopp til innhold

Forventer ja til Patriot-raketter til Tyrkia

NATO vil si ja til å utplassere raketter på grensa mellom Syria og Tyrkia. Det sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, på utenriksministermøtet i Brussel.

Espen Barth Eide og Anders Fogh Rasmussen

Espen Barth Eide og Anders Fogh Rasmussen før et møte i NATO i slutten av forrige måned.

Foto: NATO / NTB scanpix

Brussel: Hege Moe Eriksen

– Jeg forventer at de NATO-allierte gir et positivt svar på denne henvendelsen sier, NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, på utenriksministermøtet i Brussel.

Han får støtte av den norske utenriksministeren.

– Vi er svært positive til det, det er akkurat det NATO dreier seg om. Når et medlemsland ber om beskyttelsestiltak så stiller vi opp på det, sier utenriksminister Espen Barth Eide når NRK møter ham i Brussel.

Den norske utenriksministeren er dermed trolig på linje med de andre 28 utenriksministrene som møtes i Brussel i dag. Det er ventet at det blir flertall for den tyrkiske forespørselen om Patriot-raketter for å styrke luftforsvaret langs grensa til Syria.

Mobil utskytningsrampe for Patriot-raketter

Mobil utskytningsrampe for Patriot-raketter.

Foto: BERND WUSTNECK / Afp

Rakettene kan skyte ned innkomne raketter i en radius på 15 til 20 kilometer. De skal forsvare tyrkisk territorium og folk mot granater fra Syria som faller ned på tyrkisk side. Hittil er fem tyrkere drept i slike angrep. Men det er ikke bare det som bekymrer:

Flere medier har de siste dagene gjengitt påstander fra anonyme tjenestemenn i USA, som hevder at det foreligger opplysninger som tyder på at Syria kan være i ferd med å forberede bruk av kjemiske våpen.

– Skal brukes til forsvar

Barth Eide sier at han ikke frykter at en militær opptrapping på tyrkisk side vil forverre konflikten i Syria.

– Dette er et rent defensivt tiltak for å beskytte tyrkisk territorium, ikke en opptrapping av konflikten, sier han. Men han legger til at han er bekymret for det som skjer i Syria nå og frykter at konflikten kan spre seg til andre land i regionen.

– Hva tror du Russland kommer til å si om dette?

– Jeg skal ha et møte med utenriksminister Sergej Lavrov senere, men jeg kan ikke skjønne at dette skulle være et problem for Russland. Dette er et forsvarstiltak, NATO er en forsvarsallianse og vi sier ja når et av medlemslandene ber om støtte, sier Eide.

Norge har ikke Patriot-raketter og kan dermed ikke bidra nå, men Barth Eide sier det kan bli aktuelt å vurdere norske bidrag hvis det blir aktuelt.

Utenriksministeren forventer at det blir et ja til den tyrkiske forespørselen.

Advarer mot kjemiske våpen

Syrias utenriksdepartement sa mandag at det aldri vil bli brukt kjemiske våpen mot syrere. Men regimet besitter trolig slike våpen, og USAs president Barack Obama er helt klar i sin advarsel om konsekvenser for Syria.

Den norske utenriksministeren er helt klar på at slik våpenbruk vil være helt uakseptabel.

– Dette er et tema som har vært opp i NATO tidligere og vi har vært kjent med denne saken. Dette har også bekymret norske myndigheter, men jeg tror regimet i Syria skjønner at dette ville skape en helt ny situasjon i regionen. Det ville være et brudd på så mange internasjonale prinsipper og kjøreregler at det er klart at det internasjonale samfunnet ville måtte reagere, sier Espen Barth Eide.

SISTE NYTT

Siste nytt