NRK Meny
Normal

– Ondskapsfullt og hjerterått

Frp kritiserte Utenriksdepartementet for ikke å få den kokainmistenkte 20-åringen hjem fra Bolivia. Nå raser samme parti over at hun har kommet hjem.

Carl Bore

KREVER BEKLAGELSE: Advokat Carl Bore vurderer å gå videre med Per Sandbergs uttalelser om 20-åringen Bore representerer.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Familien til jenta tok opp manglende bistand fra Utenriksdepartementets side i april i fjor. Den 23. april 2009 gikk Frps stortingsrepresentant Lodve Solholm ut i Dagsrevyen og kritiserte UD og syntes det var ”trist” at UD ikke gjorde nok for å få datteren ut av Bolivia. Nå raser Frps Per Sandberg, over at 20-åringen ikke ble lagt i jern da hun landet på norsk jord, sier 20-åringens advokat Carl Bore fra Dalan Advokatfirma DA.

VIDEO: Her kritiserer Frp UD for ikke å ha gjort nok.

Video nsps_upload_2010_2_16_14_21_30_1920.jpg

Her sier Frp at det er trist at norsk UD ikke har gjort nok for å få 20-åringen hjem fra Bolivia.

Årsaken til at Bore reagerer er at Sandberg sa følgende til NRK:

– Det er en meget alvorlig tiltale, og da synes jeg ikke det er på sin plass at norske myndigheter lar det gli så lett unna. Når UD er så klare på at kvinnen ikke under noen omstendigheter blir utlevert til Bolivia, bør vi ta et initiativ for å sørge for at hun blir satt i arrest og får en dom.

Les også: Fnyser av Interpol-trusler
Les også: Kripos straffeforfølger foreløpig ikke Lillesand-kvinnen
Les også: Frykter strengere straff i Bolivia
Les også: Rømte fra Bolivia med norsk nødpass

Sandberg har også kommet med påstander om at forskjellen på en straffereaksjon i Norge og Bolivia er stor, og at kvinnen derfor vil få en langt lavere straff dersom saken blir ført for en norsk domstol.

– Ondskap

– I det ene øyeblikk mener Frp at min klient burde ha vært hjulpet hjem, i neste øyeblikk rases det over hennes hjemkomst. Sandberg slår også fast at min klient er skyldig. Saken er imidlertid ikke domstolsbehandlet, og Sandberg har ikke grunnlag for dette. Min klient krever en snarlig unnskyldning etter denne grove beskyldningen, som vil kunne få rettslige etterspill for Sandberg. Videre uttaler han seg om straffenivået i Bolivia, og er tydeligvis nå blitt ekspert på boliviansk strafferett, sier Bore.

Lillesand-kvinnen som er tiltalt for smugling i Bolivia

RØMTE: Den norske 20-åringen valgte å rømme til Norge da rettssaken mot henne ble utsatt.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Han legger til at kvinnen hele tiden har samarbeidet med norsk politi, og at hun har samtykket til både utlevering av telefondata og ransaking av bopel i Norge.

– Hadde det vært grunnlag for å pågripe henne i Norge, så hadde hun vært pågrepet. Frps grunnløse kritikk og uttalelser er ikke annet enn ren opportunisme. De ser at saken nå har medienes interesse, og markerer seg med knallharde og grunnløse uttalelser for enhver pris, en pris som min klient, en norsk tenåring som hevder sin uskyld, tydeligvis skal betale. Dette er ikke noe annet enn ondskapsfullt og hjerterått.

Avviser advokaten

Per Sandberg tar kritikken fra Bore med stor ro.

– Han er jo advokaten hennes, så dette må han jo si. Dersom det er ondskap å kreve at en person som er mistenkt for en så grov forbrytelse blir satt i arrest, ja da er dette ondskap. Det er jo ingen tvil om at jenta har rømt fra Bolivia, sier Sandberg.

Han sier dette ikke står i motsetning til at Frp kritiserte UD for ikke å gjøre nok for å få jentene hjem i april.

Per Sandberg

INGEN MOTSETNING: Per Sandberg mener det ikke er noen motsetning i det partiet har uttalt i Bolivia-saken.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

– En varetektsfengsling betyr ikke at jeg sier at hun er skyldig. Det sitter mange varetektsfengslede i norske fengsler som har gjort mindre alvorlige forbrytelser enn det hun er mistenkt for, sier Sandberg til NRK.

Rømte til Norge

Den 20 år gamle kvinnen som rømte fra Bolivia til Norge, er sammen med to andre norske kvinner tiltalt for å smugle rundt 22,5 kilo kokain.

Kvinnefengselet San Sebastian

HER SATT 20-ÅRINGEN: I dette fengselet satt de tre norske jentene i Bolivia.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

19. mai 2008 ble de stanset på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba etter å ha busset fra Santa Cruz til Cochabamba for å fly ut av landet - blant annet med en mellomlanding med mulighet for påstigning i Santa Cruz..

Etter rømningen sier statsadvokaten i Cochabamba at hun kommer til å etterlyse Lillesand-kvinnen via Interpol.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt