Hopp til innhold

Frykter strengere straff i Bolivia

De norske advokatene til kvinnene som fremdeles sitter fengslet i Bolivia, frykter at rømmingen til Lillesand-kvinnen kan gjøre det vanskeligere for de andre.

To av de tiltalte norske kvinnene i Cochabamba

De to tiltalte norske kvinnene som fremdeles er i Cochabamba.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Vi tenker selvfølgelig på den muligheten for at det bolivianske rettsapparatet reagerer negativt på dette, og at det kan ha en smitteeffekt på våre klienter, sier advokat Frode Sulland.

Advokat Frode Sulland

Frode Sulland.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Han representerer den 19 år gamle kvinnen fra Skedsmo, som tidligere hadde et nært vennskap til kvinnen som i går kom til Norge.

– Det jeg ser for meg er jo at de blir sett på med mindre blide øyne, både når det gjelder vurderingen av bevisene og en eventuell straffeutmåling, sier Sulland til NRK.

Vil ikke kommentere utleveringen

Advokat Per Sjong Larsen representerer den norskbolivianske 23-åringen som ble arrestert i Cochabamba dagen før rettssaken skulle begynne i desember i fjor.

Per Sjong Larsen

Per Sjong Larsen.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Han er ikke uenig med sin kollega Sulland, og ser ikke bort fra at rømningen kan ha en betydning for saken.

Norske Kripos opplyste overfor NRK.no i Cochabamba i desember at norske myndigheter hadde satt i gang prosessen med å få 23-åringen utlevert til Norge, noe bolivianske myndigheter var positive til siden han er tiltalt for flere forhold i Norge enn i Bolivia.

Larsen har derimot ikke sett utleveringsbegjæringen ennå og derfor ønsker verken han eller 23-åringen som fremdeles sitter fengslet i Cochabamba, å kommentere om rømningen til Lillesand-kvinnen kan ha noen konsekvenser for utleveringen.

Marius Dietrichson

Marius Dietrichson.

Foto: NRK

– Meget negativt for de som er igjen

– Det å rømme fra en rettsprosess er ulovlig og noe jeg ikke kan støtte, sier advokat Marius Dietrichson. Han representerer den 23 år gamle norskuruguayanske kvinnen som sitter fengslet i Cochabamba.

Han, som Sulland og Sjong Larsen, er redd for at flukten kan virke meget uheldig inn på rettsprosessen for de som er gjenværende i Boliva.

– Det er klart at det er en fare for at dette vil påvirke rettssaken mot de som er igjen, sier Dietrichson til NRK.

Han tror også at muligheten for at de to gjenværende kvinnene kan slippe ut mot kausjon, er forspilt. Lillesand-kvinnen slapp i fjor ut mot en kausjon på 200.000 boliviano, mens de to andre kvinnene fikk et tilbud om å slippe ut mot 400.000 boliviano.

Carl Bore

Carl Bore.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

Bare Lillesand-kvinnen klarte å betale kausjonskravet.

– Når hun nå har rømt vil ikke de to andre få muligheten til å slippe ut på samme måten, sier Dietrichson.

– Skader ikke mulighetene til de andre

Den norske advokaten til Lillesand-kvinnen som nå er kommet hjem til Norge, Carl Bore, ser ikke noen grunn til å frykte at hjemkomsten skal ødelegge for de to kvinnene som er igjen i Cochabamba.

– Det skal være en skjønnsmessig utmåling av straffer. At de to andre kvinnenes straffer skulle bli strengere av den grunn, kan jeg ikke se, sier Bore.

– Når det gjelder skyldspørsmålet så har de to andre vært i Bolivia tidligere, og jeg tror det er riktig å si at de i utgangspunktet har en ganske tung sak. Jeg tror ikke det vil gjøre saken noe særlig annerledes.

Bore tror heller ikke at de to andre norske kvinnene vil få det vanskeligere med å slippe ut mot kausjon etter at klienten hans rømte til Norge.

– Jeg kan ikke se at det er noe grunnlag for å hevde at hjemkosten skal skade mulighetene de to andre kvinnene har for å slippe ut mot kausjon.

SISTE NYTT

Siste nytt