Hopp til innhold

Første besøk fra Kinas president i Hongkong

HONGKONG/OSLO (NRK): Kinas president har landet i Hongkong for å markere at det er 20 år siden Hongkong ble levert tilbake til Kina. Hans symbolske besøk skjer samtidig som den politiske situasjonen blir stadig mer betent.

HONGKONG-ANNIVERSARY/

FØRSTE BESØK I HONGKONG: Kinas president Xi Jinping har ankommet i Hongkong sammen med kona Peng Liyuan for å markere at det er 20 år siden Hongkong ble tilbake til Kina av Storbritannia.

Foto: BOBBY YIP / Reuters

Det er første gang Xi Jinping er i Hongkong siden han ble president i 2012. Det er planlagt store offisielle feiringer for 20-årsdagen siden Kina overtok Hongkong fra Storbritannia. Samtidig er det varslet protester både fra demokratibevegelsen og fra grupper som støtter Beijing.

Demokratiforkjempere i arresten

Flere kjente aktivister ble arrestert i forkant av Xis ankomst. Blant dem er studentlederne Joshua Wong og Nathan Law. De hadde arrangert en protest ved bauhinia-skulpturen som symboliserer overleveringen. Den gylne skulpturen var en gave fra Kina.

Asia-korrespondent Peter Svaar

UTENFOR POLITISTASJONEN: NRKs Asia-korrespondent Peter Svaar står utenfor politistasjonen i North Point i Hongkong. Her har det vært store demonstrasjoner hele dagen i forbindelse med at 26 ledere for demokratibevegelsen sitter i varetekt her.

Foto: Peter Svaar / NRK

26 ledere av demokratibevegelsen sitter nå arrestert ved North Point politistasjon. Politiet sier de holder på med avhør. Det demokratibevegelsen frykter er at de arresterte blir sittende i 48 timer, som er maksimumsgrensen. De er redd politiet forsøker å holde demonstrantene borte fra gatene under besøket av Kinas president.

Aktivistene krevde blant annet at den kreftsyke nobelprisvinneren Liu Xiaobo må løslates umiddelbart. De hang svarte bannere over monumentet som skal markere Hongkong og Kinas gjenforening.

Demokratiforkjemperne forteller til Hongkong Free Press at flere av dem konstant ble ringt opp fra ukjent nummer under protesten. Så intense var disse plagsomme telefonene at de knapt kunne bruke mobilene sine for å mobilisere støtte.

Splittet folk

Dette er det første besøket på mange år av en sittende kinesisk president. Men demokratiaktivistene i Hongkong frykter at Kina strammer grepet om byen nå, og at de politiske og demokratiske rettighetene byen har hatt siden Kinas overtakelse nå er i ferd med å forsvinne.

Storbritannia overga Hongkong tilbake til Kina 1. juli 1997, og avsluttet dermed et 156 år langt kolonistyre. Byen fikk lov til å forbli selvstyrt fra fastlandet og opprettholde separate lover, regjering og frihet under et rammeverk som kalles «Et land, to systemer».

HONG KONG-CHINA-POLITICS-HANDOVER

Sentrum av Hongkong stenges for folk flest mens den kinesiske presidenten er på besøk.

Foto: JAYNE RUSSELL / AFP

Stenger sentrum

Under presidentes besøk er over en tredjedel av politistyrken i Hongkong plassert rundt i byen. De 11 000 politifolkene sørger også for at deler av sentrum er stengt av for folk flest.

Politiet har også nedlagt forbud mot en planlagt markering fra demokratiaktivistene. Også journalistene holdes på stram line nå, og politiet advarer om at journalister som ikke følger deres retningslinjer risikerer å bli bortvist.

Presidentenes besøk i Hongkong varer i tre dager.

SISTE NYTT

Siste nytt