NRK Meny
Normal

Forsoningssamtaler utsatt i Egypt

Forsoningssamtalene mellom Egypts president Mohamed Morsi og opposisjonsledere er utsatt på grunn av liten deltakelse, ifølge Egypts militære.

Tilhengere av president Morsi demonstrerer i Kairo tirsdag

FRONTER: Flere tusen tilhengere av Egypts president Mohamed Morsi (på plakaten) demonstrerte i Kairos gater tirsdag, til støtte for presidenten og for folkeavstemningen om en ny grunnlov lørdag denne uken. Andre steder i byen markerte opposisjonen seg.

Foto: MAHMOUD kHALED / Afp

Samtalene skulle finne sted onsdag og være ledet av de militære, men militæret varslet onsdag ettermiddag at møtet er utsatt.

Det er harde fronter i Egypt mellom opposisjonen og Morsis tilhengere. Striden står om folkeavstemningen om den nye grunnloven, som skal avholdes lørdag.

Opposisjonen går sterkt imot lovforslaget, som er skrevet av et panel dominert av Morsis islamistiske allierte. Egyptiske menneskerettighetsgrupperinger mener forslaget til en ny grunnlov åpner døren til etableringen av et teokratisk system i Egypt likt det i Iran, altså med en geistlig som øverste leder.

Morsis tilhengere mener på sin side at det nå er opp til Egypts velgere å avgjøre utfallet, i folkeavstemningen.

Vil ikke boikotte

En av landets fremste opposisjonsledere, Amr Moussa, sier onsdag at opposisjonen vil oppfordre folk til å stemme nei til grunnlovsforslaget. De vil likevel ikke råde folk til å boikotte avstemningen.

– Vi vil stemme nei, sier Moussa til nyhetsbyrået Reuters.

Moussa hadde takket ja til å delta på onsdagens møte i regi av hæren, sammen med nobelprisvinner Mohamed ElBaradei, den venstreorienterte politikeren Hamdeen Sabahy og Wafd-partiets leder Mounir Fakhry Abdel-Nour.

(Saken fortsetter under bildet)

Mohamed El Baradei Amr Moussa
Foto: Mostafa El Shemy / Ap

Brøt barrikade

Tirsdag fylte titusenvis av demonstranter gatene i Kairo, i demonstrasjoner enten for eller imot folkeavstemningen.

Samme kveld brøt flere hundre egyptiske demonstranter en barrikade utenfor presidentpalasset i hovedstaden. Men selv om de presset soldater som voktet barrikaden tilbake, kom det ikke til voldelige sammenstøt.

Det egyptiske forsvaret forsøker å være nøytrale i Egypts tre uker lange politiske krise. De har lovet å gjøre sin plikt i å opprettholde stabiliteten i landet, innenfor en demokratisk ramme.

Barrikaden ved presidentpalasset ble reist for å blokkere tilgangen til veier etter sammenstøtene onsdag i forrige uke. Da ble syv mennesker drept og over 600 ble såret i sammenstøt mellom Morsi-tilhengere og -motstandere.

President Morsi beordret mandag hæren til å ta i bruk midlertidige politifullmakter for å beskytte presidentpalasset og andre «vitale statlige institusjoner».

Demonstranter tar ned et piggtrådgjerde ved presidentpalasset i Kairo, Egypt

DEMONTERTE: Demonstranter tok ned et piggtrådgjerde ved presidentpalasset i Kairo tirsdag. Det kom likevel ikke til voldelige sammenstøt med soldatene som voktet barrikaden.

Foto: Petr David Josek / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt