– Opposisjonen kan vokse

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen tror flere russere begynner innse hvor korrupt Russland er, og at det kan føre til at opposisjonen vil få flere tilhengere fremover.

demonstrasjon Moskva

I forkant av presidentvalget i Russland har opposisjonelle demonstrert mot Putin.

Foto: Mikhail Metzel / Ap

Video Putin vant i første runde

Vladimir Putin måtte felle noen tårer da det ble klart at han hadde vunnet valget.

Foto: Nyhetsspiller
Demonstrasjon Moskva

Mange møtte opp for å hylle Putins valgseier.

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY / Reuters

Julie Wilhelmsen er forsker ved Avdeling for Russlandsstudier på NUPI. Hun er som mange andre, ikke overrasket over valgresultatet i Russland. Putin fikk en soleklar seier med hele 64 prosent av stemmene.

– Forskjellen er at Putin har en liten opposisjon som han er nødt til å forholde seg til. Det gjør situasjonen annerledes enn de to andre presidentperiodene Putin har sittet i.

LES OGSÅ: – Gir oss ikke før vi får en ny valgrunde

Putin vinner valget fordi han er populær, mener Wilhelmsen.

– Han representerte samling og stabilitet i Russland i de to periodene han satt som president. Han har også mange maktvåpen som har gjort at han har klart å holde på makten over tid. Det gjelder spesielt hans makt over pressen, sier hun.

Folk har fått det bedre økonomisk under hans styre, understreker Wilhelmsen.

(Saken fortsetter under videoelementet.)

Video Julie Wilhelmsen

SE VIDEO: NUPI-forsker Julie Wilhelmsen om valget i Russland.

– Opposisjonen er imot hele systemet

– Det mest spennende blir å se hvordan Putin vil forholde seg til opposisjonen. Han har et viktig valg foran seg. Han kan velge å slå hardt ned på demonstrantene, noe han har tradisjon for å gjøre. Eller han kan innse at dette kommer til å bli en reell utfordring for ham, sier Wilhelmsen.

Og hun tror opposisjonen kan vokse i styrke.

– Opposisjonen er ikke bare imot Putin, men de er imot hele systemet. Russland har faktisk bare blitt mer og mer korrupt. Det begynner å bli flere russere å innse, og da kan denne lille opposisjonen få mange flere tilhengere enn den har i dag.

– Denne opposisjonen er delvis fra den ressurssterke middelklassen som han er nødt til å spille på lag med for å få til reformer som er nødvendige i Russland både politisk og økonomisk.

Men problemet til opposisjonen er at de er 90-tallets menn.

– De har ikke nye, sterke, unge ledere. En blogger som heter Alexei Navalny fremstår som en slags leder, men det gjenstår og se, sier hun.

Sosiale medier kan utfordre Putin

I tillegg til opposisjonen er det flere variabler som skiller denne presidentperioden fra de to andre.

– Russisk økonomi har vært ganske sterk på grunn av høy oljepris. Det er ikke sikkert at det vil fortsette. De åpenbare økonimske reformene er blitt utsatt. Putin har fridd til mange ulike grupper under valgkampen. Nå må han innfri, sier Wilhelmsen.

Ifølge NUPI-forskeren vil sosiale medier bli en utfordring for Putin.

– Det blir en viktig faktor å følge med på. Kontrollen over TV-kanalene har gjort det lett å tegne et bilde av den politiske virkeligheten, men nå kommer sosiale medier opp og frem. Det har blitt brukt på en dyktig måte av opposisjonen. Mediemonopolet er brutt. Det blir veldig annerledes i den tiden som kommer.

– Russere er livredde for nytt kaos

Russland-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld peker på flere grunner til støtten til Putin.

– Mange russere er livredde for at kaoset som rådde på 90-tallet skal vende tilbake. Den russisk-ortodokse kirke støttet Putin med takk fordi han ryddet opp etter det som skjedde på 90-tallet med piratiseringen av økonomien. Disse to faktorene er nok forklaringen på den massive støtten Putin har fått, særlig utenfor de store byene, sier Steinfeld.

LES OGSÅ: Dette er Putins store hodepine

(Saken fortsetter under videoelementet.)

Video Hans Wilhelm Steinfeldt

SE VIDEO: Steinfeld rapporterer fra Moskva.

– Et uærlig og urettmessig valg

Vladimir Putin vant et uærlig og urettmessig presidentvalg preget av massivt juks, hevder opposisjonelle krefter. De varsler nye masseprotester mot Russlands ubestridte leder.

Opposisjonen håpet titusener allerede mandag kveld ville slutte seg til en demonstrasjon på Pusjkin-plassen i Moskva under parolen «Russland uten Putin».

– Jeg vil at han skal vite at det finnes folk i dette landet som ikke er enige med ham, sier Liza Britova.

– Jeg vil ikke gi opp forsøket på å imponere myndighetene og få dem til å høre på meg. Mange sier det ikke nytter å protestere, men vi er ikke enige. Vi ønsker en dialog mellom myndighetene og folket, sier den 20 år gamle språk- og litteraturstudenten til NTB.

– Jeg skal selvfølgelig være med. Jeg tror det kommer 10.000-15.000 mennesker, men kanskje mange flere, sier bloggeren Rustem Adagamov.

Tusener av politifolk og soldater

Myndighetene har godkjent arrangementet, men allerede søndag var tusener av politifolk og soldater og kjøretøyer for å frakte vekk demonstranter utplassert i byen.

– Ikke siden 1993 har jeg sett noe slikt i sentrum av Moskva, sier Adagamov.

– Jeg er ikke redd. Det verste de kan gjøre, er å putte meg inn i en politibil og anholde meg der i noen timer, sier Britova.

– Det som kan skape problemer for oss, er om noen ønsker å gå mot Kreml, legger hun til.

Både protestlederen og superbloggeren Aleksej Navalnij og andre opposisjonelle lover nye masseprotester mot Putin fremover.

APTOPIX Russia Protest

Opposisjonslederen og bloggeren Alexei Navalny under en demonstrasjon 25. februar.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap