– Gir oss ikke før vi får en ny valgrunde

MOSKVA (NRK.no) Opposisjonen raste i natt etter Vladimir Putins soleklare valgseier. Nå varsler de et nytt folkeopprør i Moskvas gater mandag – med et ufravikelig krav.

Ilija Ponomarev

NRK.no i samtale med opposisjonspolitikeren Ilija Ponomarev.

Foto: Evgenija Vorobijeva / NRK

Moskva: Kathrine Hammerstad
Foto: NRK

– Vi krever en ny valgrunde. Den saken er grei. Og vi kommer ikke til å gi oss før Putin gir etter, sier Ilija Ponomarev.

NRK.no møtte opposisjonspolitikeren, som er en av drivkreftene bak de siste måneders demonstrasjoner, på en kafé i Moskva i natt. Han prøvde å være fattet, men klarte ikke å skjule skuffelsen og sinnet over at Putin tilsynelatende valset over konkurrentene sine og sikret seieren etter bare én valgrunde.

Masseprotest mandag

Demonstrasjon Moskva

Demonstranter jublet over Putin-seier i presidentvalget.

Foto: MIKHAIL VOSKRESENSKY / Reuters
Putin og Medvedev

Vladimir Putin og Dimitri Medvedev talte til mange tusen på Manezhnaya-plassen søndag kveld.

Foto: RIA NOVOSTI / Reuters

Hadde den nåværende statsministeren vunnet med en oppslutning på under 50 prosent, hadde det blitt en andre valgrunde. Istedenfor lå han ved siste opptelling ved 1-tiden lokal tid i Moskva an til å ende på rundt 60 prosent. Da hadde han allerede noen timer tidligere erklært seieren sikret foran titusener av oppmøtte på Manezhnayaplassen i Moskva sentrum.

Vi har vunnet en åpen og ærlig kamp, sa Putin, og tørket en tåre.

Om åpen og ærlig er de rette ordene, stiller derimot Ponomarev seg tvilende til.

– Jeg tror nok han vant, men ut i fra de rapportene vi har fått, kan jeg aldri tenke meg at han hadde over 50 prosent støtte. Kanskje rundt 40. Og det tilsier en ny valgrunde. Den er han forpliktet til å gjennomføre, sier Ponomarev bestemt.

I morgen står han sammen med andre opposisjonspolitikere og aktivister i bresjen for en massemønstring i Moskva. Den skulle egentlig finne sted på Manezhnayaplassen like ved Kreml, hvor Putin-hyllesten var søndag, men aktivistene fikk avslag på søknaden. Til slutt fikk de tillatelse til å holde demonstrasjonen på Pusjkinskajaplassen, en langt mindre plass et annet sted i sentrum.

– Putin vil knuse oss

– Putin kommer til å forsøke å knuse oss i morgen, sier Ponomarev, og henviser til valgvinnerens tale søndag kveld, hvor han beskyldte demonstrantene for å ville «rane til seg makten».

Tidligere denne uken innrømmet han og flere andre opposisjonspolitikere at mye Putin-juks ville gjøre det lettere å mobilisere folk til de kommende protestene. I morgen kommer den endelige dommen om kvaliteten på valgavviklingen, når velgerrettighetsorganisasjonen Golos og de internasjonale observatørene hver for seg vil gjøre rede for hva de har avdekket.

Men da NRK.no besøkte Golos-hovedkvarteret søndag kveld, var flere tusen meldinger om juks allerede kommet inn, i tillegg til at flere observatører var blitt kastet ut av valglokaler. Det var nettopp påstander omfattende valgjuks ved parlamentsvalget i desember i fjor som utløste det største folkeopprøret i Russland på 20 år.

– De neste dagene vil gi oss flere svar. Da kan vi oppsummere alt, og det blir lettere å snakke om hva man tenker om dette og planlegge hva vi skal gjøre fremover. Akkurat nå er det mest følelser. Men hva følelser gjelder, så er det klart: Dette føles ikke bra.

Video Hans Wilhelm Steinfeldt

SE VIDEO: Steinfeld rapporterer fra Moskva etter presidentvalget søndag.

SISTE NYTT

Siste nytt