Urix forklarer

Forholdet mellom Russland og USA i krise

USA bryter forhandlinger om Syria, Russland stanser atomsamarbeid. Forholdet mellom de to stormaktene er inne i en ny og alvorlig krise. Det gjør verden farligere for oss alle.

UN-ASSEMBLY/ISRAEL-PALESTINIANS

Ingen smil å se lenger. Forholdet mellom USA og Russland er i krise. Både Syria-samtaler og en nedrustningsavtale er brutt.

Foto: ANDREW KELLY / Reuters

Alt har en ende, også et mislykket diplomati. Ødeleggelsen av Aleppo har konsekvenser langt utover Syria og de 300 000 menneskene som nå forsøker å overleve den russiske-syriske bombingen. I går ble det klart at USA bryter forhandlingene med Russland om Syria. USA sier at at Russland enten ikke ville eller ikke kan få det syriske regimet til å følge avtalen.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA

Sykehus i den opprørskontrollerte delen av Aleppo rammes hardt av den pågående bombingen. FN-leder Stephen O`Brien har kalt byen 'et levende helvete'.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Sterk kritikk på hjemmebane

Det betyr at det er slutt på forhandlingene mellom utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergei Lavrov, slutt på lange pressekonferanser, usammenhengende forklaringer og som Kerrys kritikere likte å påpeke, slutt på lange opphold på fem-stjerners hoteller i Sveits, som om det var motivet til amerikanske utenriksministeren. Han er gift seg med en av USAs rikeste kvinner og kunne sikkert betalt sine ferier i Europa selv.

MIDEAST-CRISIS/SYRIA-KERRY

En snikskytter på plass på taket. Det er på President Wilson Hotel i Genève Kerry og Lavrov har forhandlet om Syria.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Svakt amerikansk Syria-diplomati

Kerry, og med ham det amerikanske diplomatiet, har framstått som svak av den enkle grunn at amerikansk utenrikspolitikk ikke bestemmes av Kerry, men av president Barack Obama og det amerikanske militæret. Sistnevnte gjorde det tidlig klart at de var skeptiske til å samarbeide med russerne militært slik våpenhvileavtalen forespeilte, førstnevnte har ingen tydelig Syria-politikk. Det gjør at amerikanerne ikke har noe godt svar når Russland påstår at de ikke skiller mellom moderate og ytterliggående grupper i Syria.

Russland bryter atom-avtale

Den utydeligheten har bidratt til å gjøre Syria til vår verste humanitære katastrofer, men også til en spent storpolitisk situasjon. For når diplomatiet bryter sammen, tar andre krefter over. Russland ruster opp i Syria og dominerer militært. Spørsmålet er hva som blir amerikanerne og deres alliertes neste trekk.

Det dårlige forholdet speiles også i at Russland nesten samtidig sa at de bryter en avtale som ikke har noe med Syria å gjøre, men derimot en viktig avtale om behandling av våpenanriket plutonium. Russland mener at USA ikke kvitter seg med plutonium på en måte som svekker amerikanernes evne til å lage atomvåpen.

US-MILITARY-NUCLEAR

Avtalen om våpenanriket plutonium var en hjørnesten i nedrustningsarbeidet etter den kalde krigen. Her sees en av de eldre typene amerikanske atomvåpen, Minuteman III på en base i Nord-Dakota.

Foto: HO / Afp

Farlig for oss alle

De krever at USA reduserer antallet soldater i Europa og opphever sanksjonene innført etter annektering av Krimhalvøya. De vil også ha kompensasjon for økonomisk tap som følge av sanksjonene. Det er lite sannsynlig at det tas til etterfølge i Washington.

Sammenbruddet i Syria-samtalene var kanskje uunngåelig, men det forverrer en allerede vanskelig situasjon.Syria-krisen begynte som et nasjonalt problem, og ble deretter en utfordring for landene i regionen og til slutt et globalt sikkerhetsproblem.

SWITZERLAND-US-RUSSIA-SYRIA-CONFLICT-DIPLOMACY

Minner fra et bedre tid. Det kan bli lenge til et nytt håndtrykk mellom utenriksministrene i USA og Russland om Syria.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

At de to atomstormakter ikke lenger prater sammen om vår tids største krig og samtidig bryter en av de viktigste nedrustningsavtalene siden den kalde krigens slutt, gjør verden farligere for oss alle.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt