Fordømmer Trumps «brutale» trussel

Venezuelas president Nicolas Maduro anklager Donald Trump for å oppføre seg «imperialistisk» etter at Trump sa Maduro drømmer om å bli diktator.

Donald Trump og nicolas Maduro

HARDE FRONTER: Nicolás Maduro langer ut mot Donald Trump etter at den amerikanske presidenten sa Maduro drømmer om å bli diktator.

Foto: SAUL LOEB, Marco Bello / Scanpix/AFP/Reuters

Regjeringen i det søramerikanske landet varsler nå at de vil gjennomføre planen om å opprette et grunnlovsutvalg. Utvalget vil ha makt til å gjøre endringer i grunnloven, og blokkere lovgivning ledet av opposisjonen.

Mandag var Donald Trump sterkt kritisk til reformen, og truet med å påføre Venezuela økonomiske sanksjoner om de ikke avlyser planene.

Det falt ikke i smak hos den venezuelanske regjeringen. Tirsdag leste utenriksminister i Samuel Moncada fra en uttalelse som kritiserte den «brutale» og «imperialistiske» trusselen fra Trump.

– Grunnlovsutvalget vil skje, sa utenriksministeren ifølge Reuters.

Moncada varsler nå at Venezuela vil revurdere sitt diplomatiske forhold til USA.

– Vi vil foreta en grundig gjennomgang av vårt forhold til USA, for vi godtar ikke ydmykelser fra noen.

Uoffisiell folkeavstemning

Mandag truet Donald Trump med å innføre uspesifiserte økonomiske sanksjoner mot Venezuela dersom de gjennomfører grunnlovsreformen.

Dette skjedde i kjølvannet av at opposisjonen søndag arrangerte en uoffisiell folkeavstemningen for få folkets syn på president Maduros reformforslag.

Avstemming i Venezuela

MASSIV MOTSTAND: Søndag gjennomførte opposisjonen i Venezuela en folkeavstemning der 7,1 millioner skal ha stemt mot grunnlovsreformen.

Foto: Juan Barreto / AFP

98 prosent stemte imot grunnlovsendringene i avstemningen, ifølge Reuters.

– I går gjorde folket i Venezuela det helt klart at de står for demokrati, frihet og rettssikkerhet. Likevel blir deres sterke og modige handlinger ignorert av en dårlig leder som drømmer om å bli diktator, sa Trump i en uttalelse publisert av Det hvite hus.

Uttalelsen sier deretter at USA ikke vil stå og se på at Venezuela faller sammen, og lover å pålegge landet økonomiske sanksjoner hurtig, om landet gjennomfører reformen som planlagt den 30. juli.

VENEZUELA-CRISIS-OPPOSITION-PROTEST

OPPTØYER: Minst 93 mennesker er drept og 1500 er skadd i opptøyene de siste månedene i Venezuela.

Foto: FEDERICO PARRA / AFP

Amerikanske bønder

Maduro mener likevel at opposisjonen samarbeider med amerikanerne, og er ute etter å sabotere landets økonomi, og ta fra ham makten.

Han avviste resultatet fra den uoffisielle folkeavstemningen, og mener den var meningsløs.

– La oss starte nye samtaler og en dialog for fred, sa presidenten i en TV-sendt tale rett etter at valglokalene stengte.

De politiske frontene er steile i landet som mange eksperter mener er på randen av økonomisk kollaps og på full fart mot diktatur.

Minst 93 mennesker er drept og 1500 er skadd i opptøyene de siste månedene.

SISTE NYTT

Siste nytt