Venezuela: En drept og fire skadd under symbolsk folkeavstemning

Over 7 millioner mennesker deltok i den uoffisielle folkeavstemningen søndag, ifølge opposisjonen. President Nicolás Maduros forslag til grunnlovsreformer har økt spenningene ytterligere i et land preget av krise, matmangel og måneder med protester.

VENEZUELA-POLITICS/

FOLKEAVSTEMNING: En liten jente har fått det venezulanske flagget malt i ansiktet i forbindelse med den uoffisielle folkeavstemningen til opposisjonen.

Foto: CHRISTIAN VERON / Reuters

Opposisjonen arrangerte folkeavstemningen for få folkets syn på president Maduros reformforslag.

– Jeg stemte mot forslaget, fordi det hverken er medisiner, mat eller sikkerhet her, sier Isabel Santander, en 67 år gammel pensjonert revisor til nyhetsbyrået AFP. Hun legger til at det heller ikke finnes ytringsfrihet i landet.

De politiske frontene er steile i landet som mange eksperter mener er på randen av økonomisk kollaps og på full fart mot diktatur.

Minst 93 mennesker er drept og 1500 er skadd i opptøyene de siste månedene.

Les mer: Dialog eller nye protester i Venezuela?

På Twitter anklager opposisjonsleder Henrique Capriles presidenten og hans «korrupte regjering» for å ha sendt paramilitære for å angripe velgerne i bydelen Catia i hovedstaden Caracas.

En 61 år gammel kvinne ble drept og fire skadd da regjeringstilhengere på motorsykkel åpnet ild mot et valglokale i en kirke i bydelen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dette er tradisjonelt et område der regjeringa har stor oppslutning.

Valglokaler også i utlandet

Delegater og frivillige, mange kledd i hvitt, opprettet valglokaler over hele landet. Nærmere 7,2 millioner mennesker avga sin stemme og analytikere mener det viser stor oppslutning mot grunnlovsreformene som opposisjonen mener vil gi president Maduro enda mer makt.

Les mer: Protesterer mot Maduro med folkeavstemming

Valglokaler ble også satt opp i flere andre land i Latin-Amerika, i Spania og USA.

Likevel var det færre som stemte mot grunnlovsforslaget i den uoffisielle folkeavstemningen enn de som stemte på opposisjonen i valget i 2015. Opposisjonen fikk da 7,7 millioner stemmer.

Opposisjonen sier at resultatet fra folkeavstemningen skyldes at de hadde problemer med å få satt opp nok valglokaler.

Ikke bindende

President Maduro selv mener avstemningen er meningsløs og ber folk respektere grunnloven:

– La oss starte nye samtaler og en dialog for fred, sa presidenten i en TV-sendt tale rett etter at valglokalene stengte.

Folkeavstemningen er heller ikke bindende, siden den ikke har støtte fra det nasjonale valgrådet.

Nicolás Maduro har varslet folkeavstemning 30. juli der han ber folket si ja til å opprette et borgerråd som skal endre grunnloven.

Meningsmålinger viser at bare rundt 20 prosent av befolkningen støtter grunnlovsforslagene. Det er omtrent like mange som støtter Maduro.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt