Normal

Forbyr turister å kjøpe Cannabis i Nederland

En dommer har avgjort at turister ikke lenger får kjøpe Cannabis i Nederlands mange «Coffe shops». Nederlendere kan bli nødt til å skaffe seg et hasjpass for å få kjøpt stoffet.

Demonstrasjon mot hasj-forbud Nederland

En demonstrasjon mot det nye forbudet og hasjpassene som kan bli innført.

Foto: EVERT ELZINGA / Afp

Coffe shop Amsterdam

Coffe shop i Amsterdam.

Foto: NATHALIE MAGNIEZ / Afp
Michael Veling

Michael Veling tror han vil tape nesten all omsetningen.

Foto: MICHAEL KOOREN / REUTERS

Forbudet vil trå i kraft allerede i starten av mai. Tre sørlige regioner vil være først ute med å håndheve forbudet. Mot slutten av året vil det gjelde hele landet.

LES OGSÅ: Nederland skal forby «sterk» cannabis

Forbudet diskriminerer utlendinger

En gruppe coffe shops-eiere argumenterer med at forbudet diskriminerer utlendinger. Nederlendere kan fortsatt kjøpe Cannabis, men må vise identifikasjon. Det er også snakk om å innføre et hasjpass for nederlendere.

Det er rundt 700 «coffe shops» i Nederland. Nå frykter innehaverne at omsetningen vil gå tapt.

En talsmann for organisasjonen for nederlandske forhandlere av Cannabis, Michael Veling, er blant dem som er motstander av mot det nye forbudet.

– Jeg kommer til å tape 90 prosent av omsetningen min. Det er en god grunn for å være imot dette. Det gjør også at kundene våre kommer i en vanskelig situasjon. Hvorfor skal man måtte registrere seg for å kjøpe et stoff som fortsatt er ulovlig?, spør han.

Strengere narkotikapolitikk

Også ordføreren i Amsterdam, Eberhard van der Laan, er imot forbudet. Han mener at bare en tredjedel av turistene som besøker Amsterda, besøker «coffe shops».

Hvert år strømmer millioner av mennesker til Nederland på grunn av landets tolerante narkotikapolitikk, som tillater begrenset salg av såkalte «soft drugs» (mildere stoffer).

Lovendringen er en del av en strammere narkotikapolitikk som koalisjonen med de konservative i spissen innførte da de tok over makten for 18 måneder siden.

I juli 2009 sa regjeringen at situasjonen var kommet helt ut av kontroll, og varslet at de ville presentere et utkast til en ny narkotikapolitikk.

Selv om cannabis teknisk sett er forbudt i Nederland, har myndighetene avkriminalisert besittelse av mindre enn fem gram, og tillatt særskilte kafeer å selge cannabis over disk. Det blir altså solgt i all åpenhet i utvalgte kafeer. De som dyrker marihuana får derimot straff om de blir tatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt