NRK Meny
Normal

Føler seg sviktet av Israel

Mange av de etterlatte etter selvmordsangrep i Israel føler seg sviktet av staten.

Video Datteren til Itzak Maoz ble drept i et selvmordsangrep som Ahmal Tahmimi medvirket til

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Itzak Moaz mistet sin datter i en selvmordsaksjon for ti år siden. I morgen slipper en av de som hjalp til under aksjonen i 2001 fri.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Israel skal sette fri 1027 palestinske fanger i bytte mot soldaten Gilad Shalit. Noen har også levert en klage til israelsk høyesterett mot avtalen. En av dem er Itzak Moaz.

– Det tok meg fem år før jeg kunne se på dette bildet, forteller Itzak Moaz til NRK.

Bildet viser den blodige og ødelagte kroppen til en ung kvinne, kledd i en blå t-skjorte, omgitt av redningsarbeidere.

– Som en dolk

NRK treffer ham i en hotellobby i Jerusalem, på et hotell hvor hans gjenlevende datter nå jobber. Den andre ble drept i et selvmordsangrep i august 2001.

Den israelske soldaten Gilad Shalit skal byttes mot 1027 palestinske fanger. En av dem er Ahlam Tamimi, kvinnen som kjørte selvmordsbomberen til åstedet hvor Tehila Moaz ble drept.

– Det var hardt å høre, det var som å få en dolk i et gammelt sår, sier han om hvordan han følte det da han hørte nyheten om at Tamimi skal slippes fri.

Tamimi fikk 16 livstidsdommer for sin medvirkning i selvmordsangrepet. Det skjedde på pizzarestauranten Sbarro. I alt 15 mennesker ble drept, 130 såret.

Hamas hevdet det var hevn for drapet på to av deres ledere. Hun sier hun ikke angrer og, at hun vil gjøre det samme igjen.

Sentimental

Mandag ble 430 palestinske fanger busset til Negev-ørkenen sør i Israel. Tirsdag skal de bringes over den egyptiske grensen, til Sinaihalvøya, der Hamas-ledere vil være på plass for å ta imot dem. 47 fanger er ført til et fengsel sentralt i Israel, ifølge Reuters.

Samtidig vil Shalit kunne vende hjem til familien i Israel.

Etter løslatelsen skal noen av fangene sendes hjem til Gazastripen og Vestbredden, mens andre sendes i eksil.

Så langt har tre land sagt seg villige til å ta imot fangene, Syria, Qatar og Tyrkia, opplyser representanter for Hamas til Al-Hayat og AFP.

Årsaken til deporteringen er at Israel mener de er for farlige til å slippes løs i de palestinske områdene.

Moaz på sin side mener at Israel nå gir etter for terrorister.

– Størstedelen av befolkningen er svært sentimental og tenker først og fremst på situasjonen til Shalit-familien. Det er sant at de er i en vanskelig situasjon, men jeg tenker mest på det som har hendt og det som kan hende i framtiden, sier han.

Han har levert i en klage til høyesterett på at Tamimi skal settes fri, men tviler på at den tas til følge. Men han ville vite med seg selv at når barnebarna spør, så gjorde han det han kunne for å hindre at hun ble satt fri.

I alt skal 1027 palestinske fanger løslates i bytte mot Shalit. De 550 siste skal utleveres i løpet av de neste to månedene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt