Normal

– Shalit-avtalen er en god avtale for Netanyahu

ISRAEL (NRK): – Avtalen om løslatelsen av den israelske soldaten Gilad Shalit leder oppmerksomheten bort fra Netanyahus problemer, hevder israelsk etterretningsspesialist.

Video a7da2e9c-d18d-4ae7-bedb-fc6c1e7925fb.jpg

Video: Den israelske soldaten Gilad Shalit blir trolig møtt av statsminister Benjamin Netanyahu når han lander på en israelsk militærbase neste uke.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Denne uken ble det klart at den israelske soldaten Gilad Shalit skal frigis i bytte mot over 1000 palestinske fanger. Det inkluderer folk som har vært

Ronen Bergman

Etterretningsspesialisten Ronen Bergman mener dette er en god avtale for statsminister Benjamin Netanyahu.

Foto: Sami Shamir / NRK

involvert i selvmordsangrep mot israelske sivile og israelske statsborgere med arabisk opphav.

Israel har krysset mange av sine røde linjer, men ifølge etterretningsspesialisten Ronen Bergman var dette en god avtale for statsminister Benjamin Netanyahu.

– Avtalen leder oppmerksomheten bort fra de andre problemene til Netanyahu, som de sosiale protestene. Avtalen gir Netanyahu også muligheten til å vinne mer tid, sier Bergman til NRK.

Dr. Ronen Bergman er en stigende stjerne i israelsk offentlig opinion. Han er journalist i en av de største avisene Yedhiot Aharonot, har eget tv-program og er snart ute med en ny bok om Israels etterretningsvesen Mossad.

NRK treffer ham i en forstad til Tel Aviv, noen dager etter at den israelske regjeringen har offentliggjort avtalen med Hamas som borger for at Gilad Shalit skal settes fri.

En populær beslutning

Etter fem år i fangenskap i Gaza, vil han etter alt å dømme være tilbake i hjemlandet om noen dager. Den israelske regjeringen strakte seg langt for å få til dette, men det var en meget populær beslutning.

Hamas ga etter på noen av sine krav, men det gjorde også Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

– Han ga etter, men han ga etter på ting han sa han aldri ville gjøre for to år siden. Han gjorde det med støtte fra Shin Bet, den interne etterretningsorganisasjonen. Han kunne ikke ha gjort det uten, hvis ikke lederen for Shin Bet hadde støttet det, kunne han ikke fått dette gjennom, sier Bergman.

Kritikk fra høyresiden

I Israel har det kommet kritikk fra det ytre høyresiden mot avtalen. Bergman sier at Hamas ikke trengte denne avtalen for å vite at Israel var følsom overfor tilfangetatt soldater. Han er derimot mer bekymret for at noen Hamas-fanger slipper tilbake til Vestbredden.

– De trenger ikke Gilad Sahlit-avtalen for å prøve å kidnappe flere israelske soldater. Den store utfordringen er utleveringen av tidligere terrorister til Vestbredden. Gaza er bak gjerder og er godt overvåket, sier Bergman.

I følge menneskerettighetsorganisasjonen B`tselem er det rundt 5200 palestinske fanger i israelske fengsler. Noen av dem som vil løslates til uka vil ha vært involvert i selvmordsangrep mot sivile.

Fangespørsmålet er et av de viktigste for alle palestinske organisasjoner. Like lett verden har for å fokusere på skjebnen til Gilad Shalit, like lett har den for å overse de palestinske fangene.

Langt fra alle har vært involvert i selvmordsangrep mot sivile, men en av de som slipper uten, Sami Younis, var i 1981 med å organisere et angrep hvor en israelsk soldat ble drept. Han var da medlem av Fatah, partiet som nå ledes av Mahmoud Abbas, men det måtte en tilfangetaking fra Gaza og Hamas til for å få ham frigitt. Det er ikke noe familien hans overser.

– En god avtale

– Uten Hamas, hvis de ikke hadde slåss eller gitt opp for jødene, så ville Israel tatt over alt og holdt fangene i fengsel. De beholdt Shalit og betalte en dyr pris for det, sier Kawtar Younis, hans datter.

Hun synes det er en veldig bra avtale som Hamas har forhandlet fram, 1027 fanger mot én.

Familien til Sami Younis i Israel

Familien til Sami Younis samles rundt bildet av den 82 år gamle fangen. Datteren, Kawthar Younis til venstre.

Foto: Sami Shamir / NRK

Hennes far er nå 82 år gammel. Familien er israelske arabere og det er første gang Israel slipper ut egne statsborgere dømt eller tiltalt for militante angrep. Nå er en gammel og familien frykter for helsen hans. De føler seg også diskriminert i forhold til israelske jøder og sier at ingen av dem ville bli holdt fanget når de er så gamle.

Ifølge familien stod han ikke bak drapet, han var bare med å organisere. Hans kone sier hun ville slått ham hardt hvis han hadde vært med på å drepe. Hans datter synes det er urettferdig at Shalit sees på som en kriger, mens deres fanger behandles som kriminelle.

– Vi er i vårt land og vi har ikke dratt til et annet land for å drepe, sier hun.

Younis-familien bor i en arabisk landsby i Israel, og familien føler at de blir diskriminert. Ingen jødisk israelere ville sittet i fengsel så gamle mener de.

– Han er gammel og syk. Han trenger noen som kan være i nærheten av ham. Vi føler at han er alene og langt fra familien. I den alderen fortjener han å være blant sine barn og barnebarn, sier Kawthar Younis.

Samles utenfor Shalits hus

Helt nord i Israel venter en annen familie på en sønn og bror og venn.
Shalit-familien kan glede seg for første fem år.

Gilad Shalit var korporal i den israelske hæren da han ble tatt til fange av Hamas og siden har familien kjempet for å få ham fri.

Nå beskytter de seg for media og for alle de skuelystne israelere som har kommet langveisfra.

Shalits fangenskap har vært et traume i Israel og mange er stolte av at regjeringen klarte å få ham fri.

– Hvert minutt som han ikke var hos oss, men i fangenskap. Tenkte vi bare på ham. Vi har vært så bekymret for ham, og det er ingen i Israel som ikke har hatt det slik, sier Igal Perry, utenfor huset til Shalits familie.

Her er det få som bryr seg om kritikken fra den ytre israelske høyresiden mot å sette fri over 1000 palestinske fanger i bytte mot Shalit.

– Hamas vil komme styrket ut

Ronen Bergman sier at Hamas vil komme styrket ut av fangeutvekslingen, men kanskje ikke så mye som folk tror.

– I årevis har folk sagt at en avtale vil styrke Hamas og svekke de palestinske selvstyremyndighetene. Det er sant inntil et visst punkt, det var derfor de moderate kreftene i Hamas kunne presse gjennom en avtale, men dette forandrer ikke selve spillet mellom Hamas og selvstyremyndighetene, sier han.

Han mener videre at avtalen aldri kunne skjedd hadde det ikke vært for den arabiske våren og forandringene i Egypt som muliggjør at Egypt kunne spille en aktiv meglerrolle.

Det er ventet at Shalit vil bli ført ut av Gaza, til Egypt og deretter til Israel, mens de palestinske fangene som skal slippes fri i første runde, i underkant av halvparten, vil samles i et fengsel sør i landet og slippes fri i det Shalit krysser grensen. Det er ventet at de skal skje tirsdag eller onsdag. Er det så noe som kan gå galt?

– Jeg tror ikke noe vil gå galt nå, sier Bergman.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt