FN: Slutt på hungersnød i Somalia

Men nøden er fremdeles stor på Afrikas horn, advarer FN.

SOMALIA-FAMINE/

Hverdagen i Somalia har blitt litt lysere, men FN sier landet lett kan falle tilbake til hungersnød dersom nødhjelpen avtar.

Foto: OMAR FARUK / Reuters

Seks måneder etter at hungersnøden ble erklært i det krigsherjede landet, sier FN at sultsituasjonen er under kontroll.

Kombinasjonen av massiv humanitær hjelp og oppsving i avlingene er årsaken til at fremtidsutsiktene nå ser ut til å bedre seg for det hardt prøvede folket.

– Men situasjonen er fortsatt alvorlig for rundt en tredel av befolkningen som er avhengig av nødhjelp, uttalte FN i dag.

I alt tre områder har vært utsatt for sult: Shabelle i sør, og de enorme flyktningleirene i Afgoye og hovedstaden Mogadishu.

Venter en forverring i mai

– Tilstanden er skjør, og områdene kan lett falle tilbake til katastrofe dersom giverne slutter å gi, sier Mark Bowden, FNs nødhjelpskoordinator i Somalia, ifølge AFP.

Han sier 1,7 millioner mennesker i sørlige Somalia fortsatt er i krise, og at landet er truet av en ny tørke.

– Millioner av personer trenger fortsatt mat, rent vann, ly og annen hjelp for å overleve, og situasjonen er forventet å forverre seg i mai, legger Bowden til.

I Al Shababs klør

Store deler av det sørlige Somalia kontrolleres av Al Shabab, som har tilknytning til Al Qaida. De har gjentatte ganger stukket kjepper i hjulene for humanitære organisasjoner som forsøkte å komme til sultområdene med forsyninger.

Myndighetene og regionale hærer har imidlertid lagt press på Al Shabab for å la nødhjelpsarbeidere slippe til i katastrofeområdene.

FN erklærte hungersnød i regionene Bakool og Shabell i sørlige Somalia i juli, men nøden spredte seg raskt til flere områder.

Hungersnød innebærer ifølge FNs definisjon at minst 20 prosent av områdets husholdninger mangler mat, at over 30 prosent av befolkningen lider av alvorlig feilernæring og at to av 10.000 personer dør hver dag.

SISTE NYTT

Siste nytt