– Somalia har fått nok nødhjelp

Somalias statsminister mener FN og hjelpeorganisasjonene overdriver sultstatistikken, og hevder det er feil at folk sulter i hovedstaden Mogadishu.

Ban Ki-Moon og Somalias statsminister, Abdiweli Mohamed Ali

Somalias statsminister Abdiweli Mohammed Ali (til høyre) tok imot FNs generalsekretær Ban Ki-Moon i Mogadishu i forrige uke.

Foto: MUSTAFA HAJI ABDINUR / Afp

FN ba i går om nærmere ni milliarder kroner til å hjelpe sultende somaliere.

Ifølge FNs beregninger er det rundt 250.000 mennesker som sulter i landet, deriblant mange i hovedstaden Mogadishu.

Det er helt feil, hevder statsminister Abdiweli Mohammed Ali.

– Jeg tror ikke noe på at det er hungersnød i Mogadishu. Absolutt ikke, sier Ali ifølge Daily Telegraph.

Ali mener FN og hjelpeorganisasjonene overdriver for å fremme sine egne interesser, og mener Somalia har fått nok hjelp.

– Jeg aner ikke hvordan det internasjonale samfunnet beregner slikt. De vet ikke hva de snakker om, men jeg kan si at Somalia har fått nok nødhjelp, og at vi har gitt tilstrekkelig hjelp til dem som er rammet av sult, sier han.

Matutdeling i Mogadishu, Somalia

Matutdeling i Hodan-distriktet i Mogadishu.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

Avhengig av bistand

FNs humanitærkoordinator for Somalia, Mark Bowden, anslår at over 10.000 somaliere har omkommet som følge av sult hittil i år.

Ifølge Bowden er det hele fire millioner somaliere som trenger akutt nødhjelp, og sultkatastrofen på Afrikas Horn er ventet å fortsette over nyttår.

Les: Dystre utsikter for Afrikas Horn
Les: Matmangel truer ni millioner i Sahel

Somalia er helt avhengig av bistand fra det internasjonale samfunnet. Landet har ikke noe skattesystem, og det er anslått at nærmere 90 prosent av statsbudsjettet består av bistandspenger.

Ali, som er utdannet økonom fra det amerikanske Harvard-universitetet, mener imidlertid at hjelpeorganisasjonene har gjort seg selv til «fattigdomsherrer».

– Jeg vil ikke anklage dem for noe, men statistikken de bruker gir ikke alltid mening, sier Ali.

Han viser blant annet til boka «Lords of Poverty» fra 1989, som inneholder kraftig kritikk mot måten hjelpeorganisasjonene drives på.

En somalier flykter fra hjemmet sitt i Afgoye-regionen

En somalier flykter fra hjemmet sitt i Afgoye-regionen.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

– Situasjonen er fortsatt alvorlig

Rolf Vestvik, Flyktninghjelpen

Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen.

Foto: Flyktninghjelpen

Informasjonssjef Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen mener det ikke er noen grunn til å mistenke hjelpeorganisasjonene for å overdrive.

– På generell basis kan jeg si at vi aldri har noen interesse av å overdrive en situasjon. Det er såpass mange nødsituasjoner i verden at vi er lykkelige hver gang vi kan lukke et program, sier Vestvik til NRK.

Vestvik forteller at det er avgjørende å bli oppfattet som en nøytral aktør i konfliktområder, men er ikke i tvil om at Somalia fortsatt trenger hjelp.

– Det er ingen tvil om at situasjonen i Somalia er alvorlig, sett fra et humanitært ståsted. Det vil fortsatt være behov for nødhjelp slik vi ser det, sier Vestvik.

Ifølge Vestvik har Flyktninghjelpen hjulpet til med matvaredistribusjon til rundt 25.000 familier i måneden siden sultkatastrofen på Afrikas Horn startet.

Les også: Somaliske islamister stormet hjelpeorganisasjoner

SISTE NYTT

Siste nytt