Denne gigantleiren er endestasjon for én million syriske flyktninger

Kampene driver tusener nordover i provinsen Idlib, som bare er litt større enn gamle Akershus fylke. I nord er det full stopp ved grensen til Tyrkia. Og krigen de rømte fra nærmer seg.

Dronebilder viser en flyktningeleir i Atimah nordvest i Syria der det bor en million flyktninger fra Idlib. Viser også barn som løper og leker mellom teltene.

De flykter fra krigen sør i Idlib og ender opp i den enorme teltleiren i Atimah nordvest i Syria. Dronebilder fra nyhetsbyrået AP.

– Ord kan knapt beskrive konsekvensene av vilkårlige angrep på sivile områder, sier Leger uten grenser i en uttalelse.

Morten Rostrup i Leger Uten Grenser

Krigsforbrytelser er blitt det «normale» i Syria, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Talsmann Morten Rostrup sier de har fått rapporter fra et sykehus i Idlib etter at skoler og barnehager i området ble bombet. Flyktninger hadde søkt tilflukt i disse bygningene.

– Tirsdag fikk de inn over 120 skadde og 25 drepte, også barn. Det forteller hvor brutal denne krigføringen er, sier Rostrup.

Han sier til NRK at slike alvorlige brudd på krigens regler må fordømmes på det kraftigste.

Krigsforbrytelser

– Vi vet at det var syriske styrker og deres allierte som stod bak dette angrepene. Det er blitt en slags normalisering av denne brutale formen for krigføring som omfatter krigsforbrytelser i stort omfang, sier Rostrup.

En mann ber om legehjelp etter at han ble skadd i ett av de kraftige flyangrepene mot byen Maarrat Misrin i Idlib tirsdag.

En mann ber om hjelp etter at han ble skadd i ett av flyangrepene mot byen Maarrat Misrin i Idlib tirsdag.

Foto: MOHAMMED AL-RIFAI

Syriske myndigheter sier på sin side at det som skjer i Idlib er en «frigjøring» av provinsen, som er den siste opprørere har hatt kontroll over.

Det halvoffisielle nyhetsbyrået SANA skriver torsdag at angrepene syriske styrker har gjennomført har vært svar på at deres regjeringssoldater er blitt angrepet. Det skal ifølge SANA ha skjedd med bilbomber og selvmordsbombere, med støtte fra tyrkiske styrker.

Syrian refugees head northwest through the town of Hazano in Idlib province as the flee renewed fighting

Syriske flyktninger på vei nordover, bort fra krigen. Disse er avbildet ved landsbyen Hazano.

Foto: Ghaith Alsayed / Ghaith Alsayed

NRKs artikler fra krigen i Syria.

Mange uten tak over hodet

Flyktningkatastrofen vi nå ser er en følge av offensiven som syriske regjeringsstyrker innledet i desember for å ta tilbake Idlib-provinsen med støtte fra russiske krigsfly.

Tyrkia nekter å ta imot flere flyktninger fra Syria. Landet huser nå 3,6 millioner syrere som har rømt fra borgerkrigen. Derfor hoper det seg opp flyktninger langs grensen til Tyrkia nord i Idlib.

FN frykter at kampene kommer «farlig nær» flyktningleirene. Det innebærer at det innen kort tid kan skje et «blodbad», het det i en uttalelse fra verdensorganisasjonen mandag.

Han gjør det beste ut av situasjonen, denne lille flyktninggutten som klapper en sau nær byen Azaz nord i Idlib.

Han gjør det beste ut av situasjonen, denne lille flyktninggutten som klapper en sau nær byen Azaz nord i Idlib.

Foto: KHALIL ASHAWI / Reuters

FNs nødhjelpskoordinator for Syria, Mark Cutts, sier at FN vil forsøke å doble leveransene av nødhjelp som blir kjørt inn i Syria fra Tyrkia.

De siste ukene har hjelpeorganisasjoner gang på gang advart om at forholdene for de fordrevne er fryktelige og at mange mangler både tak over hodet og oppvarming.

Flyktninger i kø for å få nødhjelp i Atme sør for grensen til Tyrkia.

Flyktninger i kø for å få nødhjelp i byen Atme sør for grensen til Tyrkia.

Foto: RAMI AL SAYED

Ikke noe nytt møte mellom Erdogan og Putin

Russland og Tyrkia har støttet hver sin side i konflikten om Idlib. Regjeringsstyrkene har fått russisk støtte. Tyrkia har støttet opprørsgrupper.

En våpenhvile som ble inngått i fjor er brutt. Det er ingen tegn til at Russland og Tyrkia klarer å forhandle fram en ny.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa onsdag at han skal møte Russlands president Vladimir Putin 5. mars. Men torsdag ble dette avvist fra Kreml.

Nyhetsbrevet fra Utenriksredaksjonen kommer ut én gang i uken. Du kan melde deg på ved å skrive inn e-postadressen din her.

SISTE NYTT

Siste nytt