Hopp til innhold

FN: Mer enn 6 millioner har flyktet fra Venezuela

Mer enn 6 millioner mennesker har flyktet fra Venezuela siden dagens regime kom til makten. Det opplyser FNs migrasjonsbyrå, IOM. Migranter fra Venezuela bor i dag i rundt 40 land.

Simon-Bolivar-broen mellom Venezuela og Colombia. Her passerer de fleste av de venezuelanske flyktningene. Foto: Arnt Stefansen

Den 30 år gamle Ruben Cuero dro fra Venezuela for fem år siden, men sliter fortsatt med å skaffe penger til familien.

Han tjener litt på å selge kobber som han finner i kasserte elektriske apparater. Men det monner lite.

– Jeg har ikke offisielle dokumenter. Jeg har ikke ID-kort eller arbeidstillatelse. Og siden jeg mangler papirer, så får jeg ikke jobb, sier 30-åringen til NRK.

Ruben Cuero, migrant fra Venezuela

Migranten Ruben Cuero mangler papirer og får ikke jobb i Colombia.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Ruben Cuero bor med kone og tre små barn i et lutfattig område i utkanten av grensebyen Cúcuta. Selv om han er på desperat jakt etter arbeid, er familien helt avhengig av humanitær hjelp.

Kona Sergieris er dypt bekymret over situasjonen, men vil ikke tilbake til det kriserammede Venezuela. Det som tynger henne mest er at hun ikke kan sende penger hjem til familien:

– Ja, det gjør meg svært vondt at jeg ikke kan hjelpe min mor og mine søsken i Venezuela. Men jeg er maktesløs, og kan bare håpe at situasjonen bedrer seg, sier hun.

Hjelp fra Norge

NRK møter den katolske hjelpeorganisasjonen Caritas, som gjør en omfattende innsats for å hjelpe de venezuelanske flyktningene i Cúcuta.

Med på møtet er generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas Norge, og hun beskriver flyktningsituasjonen slik:

– De viktigste grunnene til at folk forlater Venezuela er dyp fattigdom og manglende tilgang på mat og medisiner. Det er riktignok kommet varer i hyllene, men 80 prosent av familiene har ikke råd til å kjøpe dem, sier hun.

Generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas Norge.

– Fattigdom og tilgang på mat og medisiner får venezuelanerne til å flykte, sier generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas, Norge.

Foto: Caritas, Norge

Norge er en viktig bidragsyter til det humanitære arbeidet i Venezuela og blant venezuelanske flyktninger. – Men vi kan gjøre mer, sier Skretteberg:

– Norge må jobbe parallelt – humanitært og politisk. Vi må jobbe for å få i gang forhandlingene mellom regjering og opposisjon.

– Og vi må bruke vår posisjon i FNs sikkerhetsråd til å synliggjøre problemene i Venezuela, sier generalsekretær Martha Skretteberg i Caritas Norge.

Verste krise

Mer enn 6 millioner mennesker har flyktet fra Venezuela siden dagens regime kom til makten i 1999.

Det er den verste flyktningkrise i Latin-Amerika noensinne, ifølge FNs migrasjonsbyrå, IOM.

Supermarked i Venezuela.

Det bugner av varer i butikkene i Venezuela. Men det store flertallet har ikke råd til å kjøpe dem.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

De venezuelanske migrantene bor i rundt 40 land over hele verden. Den klart største gruppen, nærmere 2 millioner, oppholder seg i Colombia.

Det er også store grupper av venezuelanske migranter i Brasil, Peru og Chile.

Rundt 80 prosent av migrantene befinner seg i Latin-Amerika og de karibiske landene, ifølge FNs migrasjonsbyrå.

SISTE NYTT

Siste nytt