Hopp til innhold

FN: – En tredjedel av flyktningene er barn

En stadig mindre andel av flyktningene som kommer til Europa er enslige menn. For første gang siden flyktningkrisen startet, er det flest kvinner og barn som krysser grensa mellom Hellas og Makedonia.

Flyktninger på Lesvos

FAMILIENE KOMMER ETTER: Helt siden flyktningstrømmen til Europa startet har det vært desidert flest menn som har kommet. Nå har det snudd, og Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier at det er barna og konene som nå kommer etter.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Ifølge FNs barnefond Unicef er 36 prosent av dem som risikerer livet over havet mellom Tyrkia og Hellas barn. Antall migranter som tar sjøveien mellom Tyrkia og Hellas er mange ganger høyere enn i fjor, og over 62.000 personer kom til landet bare i januar.

– Kvinner og barn utgjør nesten 60 prosent av migrantene som passerer grensa mellom Hellas og Makedonia, sier Sarah Crowe i Unicef.

I juni 2015 var 73 prosent av dem som passerte den samme grensa voksne menn. Bare én av ti var da under 18 år, ifølge AFP.

Familiene kommer etter

Pål Nesse

UTSATT: Pål Nesse i Flyktninghjelpen sier at barn og kvinner er særlig utsatt for overgrep under flukt.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Seniorrådgiver i Flyktninghjelpen Pål Nesse bekrefter at også de ser den økende andelen kvinner og barn som kommer til Europa.

– Dette skjer fordi ektemennene reiste først. Nå kommer barna og konene deres etter, sier Nesse.

Han mener det er bekymringsfullt fordi kvinner og barn er mer utsatt underveis når de flykter.

– Menn er gjerne fysisk sterkere. Flere av barna kan ikke svømme og den siste tiden har flere barn druknet utenfor Hellas og Tyrkia. Samtidig er det lettere for menneskesmuglerne å utnytte dem.

Flyktninger på Lesvos i Hellas

FØRSTE STOPP: FN rapporterer om at flere kvinner og barn enn menn nå kommer til Europa. Dette bildet er fra øya Lesvos i Hellas som er første stopp for mange av flyktningene.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Nødt til å ta den farlige veien

I går kom det tall fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) som sa at minst 360 båtflyktninger har mistet livet på havet i januar. Flere av dem var barn.

Nesse mener en av grunnene til at mange kvinner og barn flykter, er fordi det er blitt strengere med familiegjenforening.

– Da er de nødt til å ta den farlige veien fremfor den lovlige veien for å bli gjenforent. De europeiske politikerne må samordne en helhetlig innsats så kvinner og barn slipper å ta den store risikoen.

Kvinnelige flyktninger

FLERE KVINNER: Båtene som frakter flyktninger over havet til Europa har tidligere vært fylt opp av enslige menn. Nå kommer koner og barn etter.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Barn særlig utsatt

Mer enn 10.000 mindreårige som har kommet alene til Europa de siste to årene har forsvunnet, ifølge Europol som i helgen advarte om at enslige barn er særlig sårbare for utnyttelse, overgrep og menneskesalg.

Pål Nesse i Flyktninghjelpen mener politikerne må sørge for at flyktningene, og særlig kvinner og barn, med beskyttelsesbehov får den hjelpen de trenger.

– Det er de som er på flukt fra krig og forfølgelse som utgjør den største delen av dem som kommer. Det er vanskelig å spå hva som skjer fremover, men vi vil uansett se en mye høyere andel kvinner og barn ettersom så mange menn har reist først.

SISTE NYTT

Siste nytt