Hopp til innhold

Merkel: – Flyktningene må hjem når krigen er over

– Flyktningene fra Syria og Irak har bare midlertidig opphold, og må reise tilbake når krigen i hjemlandene deres er over, sier Tysklands statsminister Angela Merkel. Hun har blitt kraftig kritisert for å føre en for liberal politikk.

Angela Merkel

NYE TONER: Tysklands statsminister Angela Merkel sier at flyktningene fra Syria og Irak må hjem når konfliktene er over.

Foto: BERND SETTNIK / Afp

Tyskland tok imot 1,1 million flyktninger i fjor. Nå blir motstanden mot denne politiske linjen stadig tydeligere i det tyske samfunnet, også innad i Merkels konservative parti.

Nye toner

Det var i en tale under et partimøte i CDU i helgen at den tyske statsministeren kom med uttalelsen.

Merkel minnet om at 70 prosent av flyktningene som kom til Tyskland fra det tidligere Jugoslavia på 1990-tallet, vendte hjem etter at krigen var over.

– Når freden kommer til Syria, og når IS blir nedkjempet i Irak, da må dere returnere til hjemlandene, sa Merkel.

Her kan du se statsministerens uttalelse.

Merkel om flyktninger

Presset

Statsministeren har måttet tåle mye kritikk den siste tiden for sin liberale flyktningepolitikk.

Oppslutningen om Merkels konservative blokk har sunket fordi mange er bekymret for hvordan alle flyktningene skal integreres i det tyske samfunnet.

Søsterpartiet til CDU i Bayern, har truet med å gå til rettssak mot regjeringen hvis det ikke gjøres noe for å stanse strømmen av asylsøkere.

Noen konservative krever at Tyskland må stenge sine grenser for flyktninger.

Lederen for det høyreorienterte partiet Alternativ for Tyskland, sier til avisa Mannheimer Morgen at tyske grensevakter må kunne skyte på flyktninger som forsøker å ta seg ulovlig inn i landet.

Presset gjør nå trolig at Merkel forsøker å framstå som tøffere i flyktningepolitikken med det siste utspillet.

En ny million

Flyktninger

FLYKTNINGESTRØM: Stadig flere mennesker kommer over havet til de greske øyene.

Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI / Reuters

FN sier at opp mot en million flyktninger kan forsøke å komme til Europa via det østlige Middelhavet og Balkan i løpet av 2016.

Hendelsene i Køln og andre europeiske byer der kvinner har blitt angrepet og antastet seksuelt av menn fra afrikanske og arabiske land, har gjort at kriminalitet og sikkerhet har kommet høyere opp på den politiske dagsorden.

SISTE NYTT

Siste nytt