FN-sjefen: Rapporter om grusomheter mot barn og kvinner i Aleppo de siste timene

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, er alvorlig bekymret for rapporter om overgrep mot sivile i byen Aleppo.

SYRIA-CONFLICT-ALEPPO

Sivile i Sukkari-nabolaget i Aleppo mandag. Vi vet ikke noe om noen av disse på bildet her skal ha blitt utsatt for noe.

Foto: STRINGER / Afp

Mandag kveld var de syriske regjeringsstyrkene og deres allierte i ferd med å innta de siste opprørskontrollerte områdene i Aleppo, der de gjenværende opprørerne nå har søkt tilflukt i bydelen Sukkari.

– Generalsekretæren er skremt over rapporter om overgrep mot et stort antall sivile, inkludert kvinner og barn, de siste timene, heter det i en uttalelse generalsekretæren.

Mens det understrekes at FN ikke kan verifisere opplysningene om overgrep, ønsker Ban å meddele at han er alvorlig bekymret for situasjonen. Han oppfordrer spesielt den syriske regjeringen og dens allierte til å beskytte sivile og holde seg innenfor folkeretten.

CNN melder at det er kommet rapporter om henrettelser av personer som har tilknytning til opprørsgrupper. Rapportene, som foreløpig ikke kan bli bekreftet av uavhengige kilder, skal gå på at også slektninger av opprørssoldater - inkludert kvinner og barn - skal være henrettet.

Snart vil trolig Assad ha kontroll over Aleppo

Opprørerens kontroll over deler av Aleppo er i ferd med å svinne hen, og det ventes at Assad-regimet snart vil ha kontroll over hele byen.

På mandag sa en talsmann for den syriske regjeringen at opprørerne ikke har mye tid igjen og at de enten må overgi seg eller dø. Syrisk TV har vist folk som jubler i gatene i Aleppo over det som skal være en seier over opprørerne i det som var Syrias mest folkerike by, skriver BBC.

De siste ukene har titusenvis av mennesker flyktet fra opprørskontrollerte områder øst i i Aleppo til regimekontrollerte områder. Men antagelig er det fortsatt flere titusen som befinner seg i de områdene som lengst har holdt stand mot Assad.

Supporters of Syria's President Bashar al-Assad carry their national flags and gesture as they tour the streets in celebration of what they say is the Syrian army's victory against the rebels in Aleppo

Assad-tilhengere jublet i gatene etter at Syrias hær har erklært seier over opprørerne i Aleppo.

Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Egeland med klar melding

Den norske Flyktningehjelpen-toppen Jan Egeland gikk i går kveld kraftig ut mot den syriske og den russiske regjeringen.

Laster Twitter-innhold

Flere hundre har blitt drept den siste måneden etter at Syrias regime satte inn en offensiv sammen med iranske hjelpere og russiske luftangrep, skriver BBC.

Om Aleppo faller har Assad kontroll over Syrias fire største byer.

Bakgrunn: SOHR: Slaget om Aleppo er over

SISTE NYTT

Siste nytt