Syriske «Omar» måtte flykte fra jihadistene

TYRKIA (NRK): For ett år siden kunne «Omar» juble over at Assad-regimets styrker var drevet på flukt fra hjembyen. Nå har han selv måttet flykte fra en brutal og hensynsløs islamistmilits med bånd til Al Qaida.

Nord i Syria blir store områder kontrollert av en gruppe med sterke bånd til Al Qaida og en versjon av islam få syrere kjenner seg igjen i.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE SCENER I DENNE REPORTASJEN: Jihadistgrupper tar mer makt nord i Syria. Gruppen ISIS tiltrekker seg mange ekstreme jihadister fra Europa, og terroriserer områdene de kontrollerer gjennom tilfeldige arrestasjoner og henrettelser.

25-åringen fra Syria var med og kjempet mot Assad.

Vi treffer han i en tyrkisk grenseby. Han måtte flykte da en brutal jihadistgruppe, ISIS, overtok hjembyen, og lever nå under nytt navn. Vi har valgt å kalle ham «Omar».

– ISIS har truet meg flere ganger. De sier de vil drepe meg og brenne huset mitt. De vil ta vårt hus og ta min familie, sier Omar til NRK.

Les også: – Norsk-somaliske søstre trolig hos ISIS

Assad-styrker fortrengt av jihadister

For ett år siden var NRK i Omars hjemby Azaz. Diktatoren Bashar al-Assads styrker var drevet ut, og en lokal gruppe med krigere hadde tatt over.

Omar jobbet som journalist i hjembyen Azaz, og hjalp NRKs team da vi besøkte byen.

Men i september i år måtte Omar og hans gruppe rømme hjembyen. Jihadistgruppen Den islamske stat i Irak og Syria, ISIS, tok over.

Les også: – Jeg klarer ikke å skissere noen fremtid for Syria slik det er nå

Rekrutterer jihadister fra Europa

ISIS er en av de syriske opprørsgruppene som tiltrekker seg mange jihadister fra Europa.

Les: - Hellige krigere ødelegger vår revolusjon

I dag kontrollerer gruppen store områder nord i Syria, og er i ferd med å bli en av de mektigste jihadistgruppene i landet.

Gruppen har bånd til Al Qaida, og står for en svært ytterliggående versjon av islam. I områdene gruppen kontrollerer, står de bak tilfeldige henrettelser.

I en video gruppen selv har laget, ser vi syriske lastebilsjåfører blir stoppet og avhørt om de ber på riktig måte.

Lastebilsjåførene svarer feil på hvor mange ganger du skal bøye deg når du ber om morgenen. Det skal bli avgjørende.

Se bildene i innslaget øverst i artikkelen. Vi gjør oppmerksom på sterke bilder.

Ytterliggående utlendinger dominerer

I sin hjemby Azaz så Omar selv hvordan ISIS gikk fram.

– Kvinner som ikke er tildekket, blir arrestert av ISIS. Alle kvinner som ikke dekker til håret blir arrestert. Jeg har hørt historier om kristne som passerer grenseposter hos ISIS. De må også dekke til håret for ikke å bli tatt av ISIS, forteller Omar.

– Det er folk fra Europa, og Afghanistan og arabiske land. Disse folkene er veldig ytterliggående, og ikke bare konservative, folk fra for eksempel Frankrike og Tyskland.

25-åringen mener hjemlandet nå har gått tapt til ekstremistene.

– Jeg flyktet, fordi dette landet, Syria, ikke er vårt land lenger. Det er ukjente folk fra Europa og andre ytterliggående mennesker som har tatt landet, sier Omar.

Les: Våpenhvile mellom opprørsgrupper i Syria

SISTE NYTT

Siste nytt