NRK Meny
Normal

– Jentene er trolig hos en ytterliggående gruppe

ANTAKYA, TYRKIA (NRK.no): – Døtrene mine er trolig hos opprørsgruppen ISIS, Den islamske stat for Irak og Syria. Det sier faren til de to norsk-somaliske søstrene i Syria.

Faren har tilbud om å være med opprørene inn i Syria for å lete etter døtrene.

Se video: Faren har tilbud om å være med opprørene inn i Syria for å lete etter døtrene.

Etter det NRK kjenner til skal en norsk-eritreisk mann hjulpet jentene med å komme inn i Syria.

NRK møter faren til tenåringene i grensebyen Antakya i den tyrkiske Hatay-provinsen, rundt 40 minutters kjøring fra grensen til Syria. Derfra har han lett etter sine to døtre på 16 og 19 år i halvannen uke nå. De to ble meldt savnet etter at de reiste fra Norge for å bidra i borgerkrigen i Syria.

– Fatter nytt håp

Tirsdag kveld skal det ha kommet livstegn fra dem. Ifølge faren skrev jentene i en melding på Facebook at de angrer og at de vil hjem til Norge. Han frykter at de blir holdt der mot sin vilje. Faren fatter nytt håp nå, men hele situasjonen tar på.

– Jeg er veldig sliten nå, men også veldig spent. Farskjærligheten har blokkert alt annet enn å jobbe med saken.

Faren har tidligere sagt at han tror døtrene må ha blitt hjernevasket.

Jentene har forklart at de ikke vet akkurat hvor de er. De tror de er nær den irakiske grensen. Samtidig har de forklart at de er et sted hvor det er mange trær og i det grenseområdet er det bare ørken.

Det er ikke kjent hvilken opprørsgruppe i Syria de to jentene er hos, men Den frie syriske hær, som faren har kontakt med, tror de vet svaret.

Er trolig hos en ytterliggående gruppe

– Det er mest sannsynlig ISIS, Den islamske stat for Irak og Syria, sier han.

ISIS, også kalt ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) skal være en av de mest ytterliggående og brutale som kjemper i Syria. Organisasjon er tilknyttet Al Qaida og har soldater som kjemper både i Irak og i borgerkrigen i Syria.

Fra ISIS-video på Youtube

Bilde fra en ISIS-video på Youtube.

Foto: Fra ISIS-video

Den står bak tilfeldige henrettelser på åpen gate i Syria og har forsøkt innføre en streng versjon av Sharialover i områdene de kontrollerer. Den ble grunnlagt i april i år, er opprinnelig fra Irak og kjent for å rekruttere jihadister fra Vesten.

Opplysningene om at jentene kan være hos denne gruppen, er usikre.

Etter det NRK kjenner til har en norsk-eritreisk mann hjulpet de to tenåringene inn i Syria. De to jentene skal ha vært aktive i den konservative organisasjonen Islam Net. En organisasjon som invitert flere omstridte muslimske predikanter til å tale i Norge.

Den frie syriske hæren har sagt til faren at de er villige til å være med ham for å finne jentene. Nå venter han bare på en telefon fra dem.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt