Hopp til innhold

- Hellige krigere ødelegger vår revolusjon

TYRKIA (NRK.no): Grensen mellom Tyrkia og Syria er lang, og det er ikke noe problem å komme seg over. Men ikke alle som kjemper for frihet i Syria liker at unge islamister fra Vesten tar seg inn i landet.

To søstre fra Bærum har reist til Syria for å være med i borgerkrigen. Ikke alle som kommer til Syria for å kjempe, blir tatt godt i mot.

VIDEO: Ikke alle som kjemper for frihet i Syria liker at unge islamister tar seg inn i landet.

Mange unge islamister vokst opp i land i Europa har et hat mot Vesten, der de selv bor. Noen av dem reiser til kampsonene i Syria, inspirert av Al Qaidas ideologi.

Sårede opprørssoldater på sykehus i Hatay-provinsen på tyrkisk side forteller til NRK at de blant annet har slåss sammen med folk fra Storbritannia, Frankrike og Belgia.

– Av en gruppe på 46 soldater, var seks fra europeiske land, forteller en av de sårede soldatene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Islamist sprayer slagord i Bab al-Hawa

Et medlem av en jihadist-gruppe sprayer teksten «Ingen islam uten jihad» på en grenseovergang mellom Tyrkia og Syria. Den frie syriske armé tok kontroll over denne grenseovergangen i juli i år.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Ødelegger for vår kamp

Mohammad Khadam

Mohammad Khadam

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Ikke alle som kjemper for demokrati i Syria er begeistret for de tilreisende, blant annet en organisasjon av syrere som jobber med humanitært arbeid til støtte for opprørerne fra en liten by på grensen mellom Tyrkia og Syria.

De fleste i «Foreningen for syrere i utlandet» er egentlig bosatt i Europa eller andre steder i Vesten. Og de er svært skeptiske til «vestlige» jihadister som krysser grensen inn til Syria for å slåss.

– Revolusjonen vår er i ferd med å bli ødelagt av Al Qaida-inspirerte jihadister, blant dem jihadister fra Europa, sier Mohammad Khadam i organisasjonen.

– Vi har startet denne revolusjonen fordi vi ønsket fred og demokrati. Og nå kommer disse folkene som ikke er interessert i demokrati overhodet. De oppfordrer til khilafa (sunniers kamp for det "virkelige kalifatet", som skal ligge i Damaskus). Og de mener at demokrati er forbudt. Vi trenger dem ikke her, understreker Khadam.

– Ekstreme imamer i Europa

Han sier at det finnes en rekke imamer med virkelig ekstrem bakgrunn rundt i Europa.

– Jeg spør meg om hvorfor disse menneskene får lov til å jobbe i Europa? Disse menneskene er en magnet for andre, de manipulerer folk og snakker om ekstremisme.

Norsk politi tror at 30–40 personer har dratt fra Norge til Syria for å kjempe. Nå frykter de at disse kan komme til å begå terrorhandlinger i Norge når de kommer hjem.

Vestlige jihadister, også fra Norge, har trolig krysset den tyrkiske grenseposten på vei inn i Syria.

Kanskje har noen av dem også krysset en grense for hva de er villige til å gjøre, den dagen de kommer hjem igjen til Norge.

Grenseovergang Tyrkia-Syria

På grenseovergangen mellom Tyrkia og Syria har europeiske jihadister tatt seg inn for å kjempe med opprørerne – trolig også fra Norge.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt

Pence: – En som setter seg over grunnloven bør ikke bli president

USAs tidligere visepresident Mike Pence starter valgkampen med kraftig kritikk av sin tidligere sjef Donald Trump.