Hopp til innhold

Flertall for skotsk løsrivelse

For første gang har de som ønsker skotsk uavhengighet flertall i en meningsmåling. – Nå er vi i føringen, sier ja-siden.

Andy Deutchle kaster vekter i Braemar

Andy Deutchle får god fart på vektene under det årlige Braemar Highland Gathering i Skottland. 18 september skal Skottland stemme over løsrivelse fra Storbritannia.

Foto: RUSSELL CHEYNE / Reuters

Likevel insisterer de som fortsatt vil være en del Storbritannia på at de vil vinne folkeavstemningen om løsrivelse 18. september.

Lørdagens overraskende måling, utført av YouGov for avisen Sunday Times, viser at 51 prosent svarer ja til løsrivelse, mens 49 prosent svarer nei. Dermed har nei-sidens ledelse på 22 prosentpoeng forsvunnet på bare én måned.

Laster Twitter-innhold

Nestleder Nicola Sturgeon i nasjonalistpartiet SNP sier flere nå begynner å innse at en stemme for uavhengighet, er Skottlands mulighet til å forvalte sin enorme rikdom til innbyggernes beste.

– Skottland er et av verdens rikeste land, sier hun.

Fortsatt langt igjen

Selv om ja-sidens ferske ledelse ligger innenfor feilmarginen, betyr målingen at resten av valgkampen trolig blir langt mer spennende enn de fleste hadde sett for seg for kort tid siden.

Ja-siden har aldri tidligere ledet på en meningsmåling mens kampanjen for løsrivelse har pågått. Men flere målinger den siste tiden har vist at forspranget til nei-siden var i ferd med å skrumpe inn.

I en meningsmåling som ble offentliggjort 1. september, var nei-sidens ledelse redusert til 6 prosentpoeng.

Beregninger av gjennomsnittet av ulike meningsmålinger viser imidlertid fortsatt at nei-siden fortsatt har et betydelig forsprang.

I en annen meningsmåling leder ja-siden med fire prosentpoeng, skriver BBC. Målingen er utført i tidsrommet 2. til 6. september.

– En vekker

Alistair Darling

Leder for «Bedre sammen-kampanjen», Alistair Darling, insisterer på at de vil vinne folkeavstemningen.

Foto: PETER DEVLIN / AFP

Lederen for nei-siden, Alistair Darling, sier målingen er vekker for «Bedre sammen-kampanjen».

– Målingene kan bomme, men beskjeden er klar – hvis du ønsker at Skottland skal være en del av Storbritannia, må du stemme nei til uavhengighet, sier han til BBC.

Han minner om at løsrivelsen vil vare for alltid.

Vil beholde pundet

18. september går skottene til urnene for å ta stilling til om Skottland skal løsrive seg fra Storbritannia.

Det skotske selvstendighetspartiet SNP under ledelse av førsteminister Alex Salmond har stått i spissen for kampanjen for løsrivelse. Salmond ønsker likevel å beholde dronning Elisabeth som regent og pundet som valuta, og å forbli en del av EU.

Skottland har vært en del av Storbritannia i over 300 år. Skottene har sin egen folkevalgte forsamling, men utenriks- og sikkerhetspolitikken styres fra London

SISTE NYTT

Siste nytt