Hopp til innhold

Bitter debatt om Skottlands fremtid

Det var en harsk tone mellom ja- og nei-siden i den første tv-debatten om skotsk løsrivelse fra Storbritannia.

Bilde av TV-debatt

Publikum under TV-debatten tirsdag kveld avbrøt flere ganger Alistair Darling (nede til høyre). Øverst til høyre hans motdebattant Alex Salmond.

Foto: PETER DEVLIN / AFP

Alex Salmond

Skottlands førsteminister Alex Salmond under debatten.

Foto: PETER DEVLIN / AFP
Alistair Darling

Tidligere finansminister Alistair Darling leder nei-siden.

Foto: PETER DEVLIN / AFP

Den skotske førsteministeren ble presset knallhardt på vanskelige temaer som valuta og EU-medlemskap.

Det var debatten mange skotter og briter hadde ventet på, oppgjøret mellom tilhengerne og motstanderne av et fremtidig uavhengig Skottland.

Til nå har lederen for de skotske nasjonalistene, Alex Salmond, nektet å stille i debatt mot andre enn statsminister David Cameron, som på sin side har nektet å stille i noen debatt om temaet, fordi det kun er skottene som skal stemme over saken.

Men med et fortsatt flertall på meningsmålingene mot løsrivelse, og seks uker igjen til avstemning, valgte Salmond til slutt å møte lederen for «Bedre sammen»-kampanjen, den tidligere finansministeren til det britiske arbeiderpartiet, Alistair Darling.

Uklart om fremtidig valuta

Den to timer lange debatten, sendt på den skotske private TV-kanalen STV, var delt inn i flere bolker, hvor programlederen stilte spørsmål, hvor de gikk i debatt med hverandre, og hvor publikum fikk stille dem spørsmål.

Særlig hett ble det da de to motstanderne skulle stille hverandre til veggs. Alistair Darling ville ha svar på hva slags valuta Salmond så for seg at et uavhengig Skottland skal ha, når han ikke kan få beholde pundet (ifølge bl.a. det britiske finansdepartementet).

Men Salmond tviholdt på at skottene har like stor rett til å ha pundet som resten av Storbritannia. Om igjen og om igjen presset Darling på, uten å få et klart svar. Og nettopp valuta-spørsmålet opptar svært mange velgere før avstemningen 18. september.

Flere av motstanderne av løsrivelsen mener det mest sannsynlige er at Skottland må innføre euro dersom landsdelen blir eget land, men dette nekter Salmond å forholde seg til, noe flere av de 350 tilhørere i salen viste høylytt misnøye med.
Høyrekjøring og invasjon fra rommet

«Bedre sammen»-kampanjen har fått mye kritikk for å svartmale fremtiden til et eventuelt uavhengig Skottland. Nettopp dette ble også Alex Salmonds hovedskyts da han skulle krysseksaminere sin motstander.

Bevæpnet med avisartikler og gamle sitater, beskyldte han nei-siden for å skremme med at Skottland både måtte innføre høyrekjøring på veiene, og ville stå dårlig rustet mot invasjoner fra rommet.

Britisk og skotsk flagg

Det britiske og det skotske flagget veier enn så lenge på hver sin flaggstang utenfor det skotske parlamentet i Edinburgh.

Foto: Russell Cheyne

Alistair Darling svarte irritert at han forventet et høyere saklighetsnivå på debatten, men ble fortsatt presset på den negative kampanjen fra ham og hans støttespillere.

Nei-siden er satt sammen med representanter fra de tre store britiske partiene, det britiske arbeiderpartiet (Labour) og de to regjeringspartiene de konservative og liberaldemokratene.

Et av Alex Salmonds kronargumenter er at skottene er lei av å ende opp med regjeringer i London som består av folk de aldri har stemt på.

Den skotske landsdelen ligger langt lenger til venstre i politikken, og det er det skotske nasjonalistpartiet og arbeiderpartiet som er de dominerende.

Dette er et argument som går hjem hos mange skotter. I den skotske selvstyreregjeringen som Salmond leder, har nasjonalistpartiet flertall.

Alistair Darling ble også presset knallhardt på om han trodde Skottland ville klare seg godt som eget land, men hver gang han ble spurt, lot han være å svare.

Etter hvert mottok også han så mye tilrop og buing fra salen at programlederen måtte be publikum om å roe seg ned.

Lang vei igjen for nasjonalistene å vinne folket

Før debatten ble det presentert en ny meningsmåling på spørsmålet om ja eller nei til skotsk løsrivelse. Fortsatt er det nei-siden som leder med 54 prosent av stemmene. Ja-siden har 40 prosent, mens 7 prosent ikke har bestemt seg.

Målingen viser en stagnasjon for nei-siden, og en liten fremgang for ja-siden, men ennå er det et stykke å gå. Blant dem som har bestemt seg, er det 59 prosent som vil stemme mot, mens 41 vil stemme for at Skottland skal bli et eget land.

Alex Salmond og hans nasjonalister har lenge argumentert for at landsdelen vil komme langt bedre ut av det økonomisk dersom de får kontrollere ressursene selv. Store olje- og gassressurser ligger utenfor den skotske kysten, men skottene mener for mye av pengene forsvinner sørover.

Salmond gjentok nok en gang at han vil innføre et oljefond etter norsk modell, mens motstanderne hans mener at han vil nok av utgifter å bruke penger på, slik at det blir lite penger igjen å sette på bok. Begge sider har presentert regnestykker som viser at deres løsning gagner skottene best økonomisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skilt for folkeavstemningen

I den skotske hovedstaden Edinburgh er det for lengst markert hva som er den viktige datoen.

Foto: David Moir

Styrket nei-side

Forut for debatten trodde mange at den skotske førsteministeren ville gå seirende ut fra debatten. Alex Salmond er kjent som en svært god debattant, og har argumentert for løsrivelse i det meste av sitt politiske liv.

Motstanderen, Alistair Darling, er kjent som en langt mindre karismatisk skikkelse, og vittige tunger spøkte med at hans sterkeste kort var å kjede i hjel motstanderen i ordskiftet.

Debatten overrasket derimot med å snu mye av dette på hodet. En spontanmåling utført for den britiske avisen The Guardian etter debatten, viste at 56 prosent mente Alistair Darling kom best ut, mens Alex Salmond fikk 44 prosent. 512 personer som så debatten ble spurt, og i motsetning til selve avstemningen, begrenset ikke dette seg til kun skotter.

Det var den skotske private tv-kanalen STV som kringkastet debatten. Men fordi det kun er folk med skotsk postadresse som får stemme, ble debatten kun vist på skotske TV-skjermer.

Resten av Storbritannia skulle få se den over internett. Men så stor var pågangen at nettsidene til STV brøt sammen før noen fikk et glimt av debatten. Først etter 40 minutter kunne folk sør for den skotske grensen få se debatten.

Interessen for skottenes fremtid er med andre stor også utenfor Skottland, 43 dager før avstemningen.

SISTE NYTT

Siste nytt