Hopp til innhold

Evakuerer døde og sårede fra ruinene av sykehus – får ikke bruke ambulanser

170 personer var innesperret i et bygg uten mat og vann mens IDF angrep Shifa-sykehuset, ifølge helsemyndighetene i Gaza. Nå er de evakuert, ifølge Røde Kors.

Etter to uker med beleiring forlater IDF Shifa-sykehuset. Det de etterlater er så grafisk at NRK ikke kan vise bildene.

Etter to uker med beleiring forlater IDF Shifa-sykehuset. Det de etterlater er så grafisk at NRK ikke kan vise bildene.

Det israelske forsvaret (IDF) bekreftet mandag morgen å ha trukket seg ut fra Shifa-sykehuset. IDF stormet sykehuset for to uker siden.

Nå ligner sykehuset en ødemark. I sosiale medier deles bilder av brente eller råtnende lik og kroppsdeler.

Operasjonsleder Håkon Jacob Røthing i norske Røde Kors sier hans kollegaer i Gaza nå sier at evakueringen av sårede og døde har pågått hele dagen.

Rapportene om antall drepte i angrepet varierer. Ifølge Røthing er 300 døde hentet ut fra området. Wafa melder om hundrevis av døde sivile.

Minst 21 pasienter døde under militæroperasjonen, skrev WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus på X sent søndag.

IDF har ikke svart på NRKs spørsmål om hvor mange som er drept i angrepet. I en uttalelse på Telegram sier de at 200 personer de mener er terrorister ble drept i angrepet, mens 500 ble pågrepet.

170 av de ansatte på sykehuset, som sammen med sine pasienter var sperret inne i en bygning, er evakuert.

Ifølge helsemyndighetene i Gaza ble de 170 menneskene holdt innesperret, og nektet mat og vann i flere dager.

De er nå flyttet til Al-Ahli Baptist-sykehuset, som fortsatt er delvis operativt etter å ha blitt rammet av flere angrep tidligere i krigen. Tjenestene sykehuset kan tilby pasienter nå, er imidlertid sterkt begrenset etter flere angrep.

MDaec5VKYlw
Flyktningar har samla seg utanfor Shifa-sjukehuset i Gaza by

Evakuerer uten ambulanser

– Utfordringen de siste ti dagene er at man ikke har hatt anledning til å gi kritisk helsehjelp til de som trenger det, fordi området har vært sperret.

– Og vi har ikke fått garantier fra de væpnede aktørene, spesifikt det israelske forsvaret, til å evakuere sivile fra dette området. Men nå som styrkene har trukket seg ut er det mulig å evakuere, sier Røthing til NRK.

Håkon Jakob Røthing
Head of Programmes
Norwegian Red Cross

Håkon Jacob Røthing er operasjonsleder i norske Røde Kors, og har kontakt med kollegaer i palestinske Røde Halvmåne.

Foto: Røde Kors

Røthing sier at forhandlinger om sikkerhetsgarantier til nøytralt helsepersonell, slik som ansatte i Røde halvmåne, fortsatt pågår.

Derfor benyttes ikke ambulanser i evakueringen av sivile fra området rundt det utbombede sykehuset. 6200 palestinere skal ha befunnet seg ved sykehuset da angrepet begynte, ifølge IDF.

– Evakueringen skjer ikke med ambulanser men blir gjennomført av de som har fått tilgang på området i dag. Det å gjenopprette ambulansetjenesten har ikke vært mulig.

Aftermath of a two-week Israeli operation at Al Shifa Hospital and the area around it

Slik ser sykehuset ut fra innsiden.

Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters

IDFs talsperson Daniel Hagari sier at tre av hovedbygningene har blitt ødelagt i kampene – hovedlegevakten, fødeavdelingen og et anneks kjent som Qatari-bygningen – etter at Hamas-krigere nektet å overgi seg.

– De bruker disse stedene, de vet at det er en trygg havn, de vet at de bruker de med intensjon som sine kommando- og kontrollsentre, sier han.

Ingen ambulanser nord i Gaza

Røthing i Røde Kors sier det i månedsvis har vært utfordrende å få garantier for sikkerheten til helsepersonell.

Det har gjort at de hundrevis som daglig ringer Palestina Røde Halvmåne ifølge Røthing, ikke får hjelp.

– Det er en enorm begrensning på livreddende hjelp. Vi får hele tiden henvendelser fra folk som sitter fast i bygninger, sårede, barn som har kommet vekk fra familien sin som blir bedt om å bli evakuert.

Nord i Gaza benyttes det nå ikke lenger ambulanser, sier han.

– Det vi klarer i dag, er å opprettholde et minimum gjennom små medisinske team som gir kritisk hjelp til folk som oppsøker helsestasjonene, men vi har ikke mulighet til å bevege oss rundt i området og hjelpe folk andre steder i Nord-Gaza.

Aftermath of a two-week Israeli operation at Al Shifa Hospital and the area around it

Det er ikke noe liv her. Komplekset er i ruiner, rapporterer Al Jazeera-reporter Ismail al-Ghoul fra Shifa

Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Sykehuset helt ødelagt

Kirurg Erik Fosse og teamet fra NORWAC har jobbet på sykehuset. Hjemme i Oslo ser Fosse nå bildene fra Gaza.

– Det er helt forferdelig. Det som har vært hovedsykehuset i Gaza siden 40-tallet er nå helt ødelagt, sier Fosse til NRK.

Erik Fosse

Erik Fosse har jobbet mye på sykehuset som nå er ødelagt.

De palestinske helsemyndigheten som Fosse har kontakt med sier det brenner på stedet, og at de forsøker å redde medisinsk utstyr.

Han sier det er vanskelig å si noe om antall drepte. Det han mener er tydelig, er at IDF har ødelagt sykehuset fra innsiden før de forlot området.

Han sier de har sprengt alle de viktige bygningene, kostbart sykehusutstyr er ødelagt og at området må bygges helt på nytt.

– Bygningene er så ødelagte at de er farlige å være inni, så de må rives. Så egentlig er Shifa-sykehuset slik vi kjenner det, borte, sier Fosse.

Al-shifa sykehuset

I forrige uke krevde den internasjonale FN-domstolen ICJ at Israel gjør alt som er nødvendig for å sørge for matvarehjelp til Gaza.

Foto: TELEGRAM/EYE ON PALESTINE

Sier de angrep Hamas-krigere

Det har vært harde kamper på sykehuset, som er det største på Gazastripen, i flere uker.

Israel hevdet i forrige uke å ha drept 200 terrorister på stedet, mens menneskerettsaktivister kalte kampene et direkte angrep på sivile.

IDF melder at de har drept en rekke militante palestinere og beslaglagt våpen og dokumenter. De beskriver operasjonen som svært vellykket.

– Det er ikke noe liv her. Komplekset er i ruiner, rapporterer Al Jazeera-reporter Ismail al-Ghoul fra Shifa.

Det sirkulerer videoer på sosiale medier som viser folk som ligger delvis begravet og rundt på sykehusområdet. Én av de døde har strips rundt håndleddet.

Døde ligger rundt på sykehusområdet.
Foto: TELEGRAM/EYE ON PALESTINE
Aftermath of a two-week Israeli operation at Al Shifa Hospital and the area around it
Foto: Dawoud Abu Alkas / Reuters

Ifølge den siste rapporten til Verdens helseorganisasjon (WHO) er 28 prosent av sykehusene i Gaza delvis i drift. 100 behandlingssteder er rammet av angrep, og 30 av sykehusene i området er er skadet.

I en uttalelse mandag kveld varsler Det hvite hus at de vil kreve mer informasjon fra Israel om angrepet på Shifa.

– Dersom det stemmer er det dypt bekymringsfullt, og vi vil kontakte israelske myndigheter for mer informasjon, sier talsperson Karine Jean-Pierre ifølge AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt