Flere drept samme dag som toppmøte i Minsk starter

MOSKVA (NRK): Mens granater dreper sivile i det østlige Ukraina, møtes toppledere i Minsk i dag å forsøke å få til fred i Ukraina, og på telefonen har Barack Obama og Vladimir Putin blitt enige om at de må finne en politisk løsning på konflikten.

15 drept i Kramatorsk i Ukraina

I går mistet 15 mennesker livet i Kramatorsk i Øst-Ukraina, i dag skal toppledere fra Tyskland, Frankrike, Russland og Ukraina, samt representanter for de prorussiske separatistene forhandle om en våpenhvile for de urolige områdene øst i landet.

Foto: GLEB GARANICH / Reuters

Lederne for Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland skal etter planen møtes i den hviterussiske hovedstaden Minsk seinere i dag, for å få i gang fredsprosessen i Øst-Ukraina.

Angrep på busstopp

Til tross for meldingene i går kveld om enighet i forhandlingene har inntil det siste vært knyttet usikkerhet til om det blir noe av møtet, samtidig som krigshandlingene fortsetter for fullt på bakken.

Seinest nå i morgentimene skal en granat ha truffet en busstasjon sentralt i den separatistkontrollerte byen Donetsk. Ifølge helsemyndighetene i Donetsk ble to personer drept i angrepet og to såret.

Ifølge myndighetene i Kiev så har 19 ukrainske soldater mistet livet og 78 skadd det siste døgnet i harde kamper rundt byen Debaltseve.

Ukraine Denis Pushilin, Vladislav Deinego

Representanten for de prorussiske separatistene i Donetsk, Denis Pusjilin (t.h.) og hans kollega fra Luhansk, Vladislav Deinego, er på plass i Minsk. Klare til å forhandle.

Foto: Sergei Grits / Ap

I går ble 15 mennesker drept da raketter som etter alt å dømme ble avfyrt fra separatistkontrollert område traff den regjeringskontrollerte byen Kramatorsk. En by den ukrainske presidenten Petro Porosjenko besøkte i natt, og der flere titalls mennesker fremdeles ligger skadet på sykehus etter gårsdagens angrep.

Porosjenko sier likevel at han i dag reiser til den hviterussiske hovedstaden Minsk for å møte Russlands president Vladimir Putin for å forsøke å finne en vei til fred i Øst-Ukraina.

Barack Obama snakket på telefon med Vladimir Putin

I går kveld snakket Barack Obama og hans sikkerhetsrådgiver Susan E. Rice med Russlands president Vladimir Putin om situasjonen i Øst-Ukraina.

Foto: Official White House Photo by Pete Souza

Obama ringte Putin

Både i går og i natt har det vært hektisk møtevirksomhet for å forberede toppmøtet.

Representanten for de prorussiske separatistene i Donetsk, Denis Pusjilin, sa til nyhetsbyrået AP seint i går kveld at det ennå ikke er enighet om noen avtale som kan underskrives i dag.

Russlands president Vladimir Putin har hele tiden sagt at det ikke blir noe toppmøte hvis det ikke kan munne ut i en avtale som sikrer de prorussiske separatistene omfattende selvstyret innenfor Ukrainas grenser.

Putin snakket i går kveld med USAs president Barack Obama på telefonen, og begge parter var ifølge en pressemelding fra den russiske presidentens kontor enig om at det er nødvendig å arbeide for «en politisk løsning på den interne konflikten i Ukraina».

I en tilsvarende pressemelding fra den amerikanske presidentens kontor heter det at «Obama hadde understreket at hvis Russland fortsetter sin aggressive virksomhet i Ukraina, blant annet ved å sende inn tropper, våpen og finansiell støtte til separatistene, så vil dette komme til å bli dyrt for Russland».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt