Flere drept i eksplosjoner på T-banestasjoner i Brussel

Minst 20 personer er døde etter en eksplosjon på en metrostasjon i sentrum av Brussel, rett ved EU-kvartalet, melder belgisk TV. Eksplosjonen skjedde like etter en selvmordsaksjon i sentrtrum av den belgiske hovedstaden.

Evakuering i T-banetunnel

VIDEO: Her evakueres passasjerer etter eksplosjonen på metroen i Brussel.

Det er bekreftet at en eksplosjon gikk av ved T-banestasjonen Maelbeek like etter klokken 09.15, ifølge flere belgiske medier.

Bilder i sosiale medier som er tatt like ved åstedet, viser skadde mennesker som ligger på bakken. Skadeomfanget er foreløpig uklart, men den belgiske kringkasteren VRT melder at minst 20 personer er døde.

Tidligere på dagen uttalte Guy Sablon, talsmann for transportmyndighetene i den belgiske hovedstaden, at 15 er døde i angrepet på metrostasjonen. 55 skal være skadd, ifølge nyhetsbyrået AP, som meldte dette 12.09.

Tidligere tirsdag formiddag meldte den belgiske avisen Het Nieuwsblad at så mange som 30 personer kunne ha blitt drept i metroangrepet. Tallet er ikke offisielt bekreftet, og er langt høyere enn i øvrige nyhetsmedier.

Sending om eksplosjon i Brussel

DIREKTE: Se NRKs sending om angrepene i Brussel.

– Så et stort lysglimt

Det er foreløpig uklart hva som forårsaket eksplosjonen, eller hvem som står bak. Bilder i sosiale medier viser sort og grå røyk som stiger opp fra inngangspartiet til metrostasjonen Maelbeek, som ligger like ved EU-bygningen.

– Jeg så et stort lysglimt, så kom det et smell, og så kom det en grå røyksky mot meg. Det kom folk ut av røyken og hadde skader, og gikk mot utgangen, forteller norske Dag Asbjørnsen til NRK.

Han ventet på Maelbeek-stasjonen da det smalt, men unnslapp uten skader. Eksplosjonen skjedde mot slutten av rushtiden, på et tidspunkt det normalt er mange som bruker metroen.

– Vi kjente et lufttrykk og jeg kjente at det poppet i ørene mine. T-banen stoppet umiddelbart, skriver Evan Lamos på Twitter.

Han ble evakuert mellom Arts-Loi - og Maelbeek-stasjonen etter eksplosjonen.

Laster Twitter-innhold

Angrep på flyplass

Ifølge enkelte medier, deriblant NBC, skal det være snakk om flere metroeksplosjoner. Dette blir imidlertid avkreftet av den belgiske påtalemyndigheten.

Dag Asbjørnsen i Brussel

SÅ SMELLET: Norske Dag Asbjørnsen jobber for EU-kommisjonen i Brussel, og ventet på metroen på Maelbeek-stasjonen da det smalt.

Foto: Tone Rogstad Bjellaanes / Privat

– Det var to eksplosjoner i avgangshallen på Zaventem lufthavn, en av dem var trolig en selvmordsbomber. Rundt en halv time senere var det en eksplosjon på metrostasjonen Maelbeek, bekrefter statsadvokat Frédéric van Leeuw, ifølge Reuters.

Metroselskapet STIB skriver på Twitter at all metrotrafikk stenger som følge av eksplosjonen, som skjedde i rushtiden.

Metroeksplosjonen skjedde under en time etter at det gikk av flere eksplosjoner på flyplassen Zavantem i Brussel. Ifølge flere kilder er så mange som 13 døde etter eksplosjonen på flyplassen, ifølge den belgiske kringkasteren RTBF. Dette blir også bekreftet av andre belgiske medier.

Ifølge kringkasteren er så mange som 35 skadd etter flyplass-angrepet. Nordmannen Johan Christian Tandberg var på flyplassen da det smalt.

– Akkurat nå gjemmer jeg meg mellom to gater og venter på videre beskjed. Det er sikkert nærmere tusen mennesker her som lurer på hva som skjer. Ingen vet hva som skjer her nå. Det er kaotisk og hektisk her, sier Tandberg til NRK.

Den belgiske påtalemyndigheten har bekreftet at angrepet på flyplassen var et selvmordsangrep, ifølge flere belgiske medier. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak, men tilhengere av ekstremistgruppen IS har brukt sosiale medier til å hylle terrorangrepene.

Bilde fra metrostasjonen i Brussel

Bilder fra sosiale medier viser store skader etter eksplosjonen ved Maelbeek. Bildet er sladdet av NRK.

Foto: @alxdm / Twitter
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt