Finsk kvinnelig statsminister

Senterpartiet i Finland har valgt Mari Kiviniemi til ny leder. Dermed etterfølger hun også nåværende statsminister Matti Vahanen i løpet av et par uker.

Mari Kiviniemi

Mari Kiviniemi er valgt til ny leder for Senterpartiet i Finland og blir landets neste statsminister.

Foto: Piitulainen, Petra / SCANPIX

Den 41 år gamle Mari Kiviniemi ble valgt på partiets landsmøte. Hun er administrasjons- og kommunalminister i den nåværende regjeringen, og blir Finlands andre kvinnelige statsminister.

Statsminister Matti Vahanen sa før jul at han ville trekke seg som partileder på landsmøtet.

Kiviniemi hadde tre utfordrere til partilederstillingen. Av dem kom økonomiminister Mauri Pekkarinen nærmest i avstemningen der Kiviniemi fikk 57 prosent av stemmene.

Les: Økonomisk tilbakegang i Finland

Les: Fredsprisvinner mener Nokia hjelper regimet i Iran

Dersom nasjonalforsamlingen godkjenner henne som statsminister får Mari Kiviniemi en tøff utfordring. Senterpartiet har falt på meningsmålingene etter avsløringer om at partiet har tatt imot ulovlige valgkampmidler.

På meningsmålingene ligger Senterpartiet bak både Sosialdemokratene og koalisjonspartneren De konservative.

Det neste parlamentsvalget i Finland foregår i april neste år.

SISTE NYTT

Siste nytt

Navalnyj i ny film: – Putin eier kjempeslott og eiendommer

MOSKVA (NRK): Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj hevder i en ny film at president Vladimir Putin er den egentlige eieren av et slott og kjempestore eiendommer ved Svartehavet. Presidenten avviser påstandene.

– Gratulerer med en Sputnik i armen

MOSKVA (NRK): I Russland startet massevaksineringen av befolkningen for alvor sist mandag. Etter litt fram og tilbake fikk NRKs mann i Moskva også sin Sputnik.