Finland tester pakkelevering med drone

Som første land i Norden tester Finland levering av pakker med drone. – Kan bli aktuelt i Norge også, sier e-handelsdirektøren i Posten Norge.

Drone som lever en pakke. Gjennomført av finske Posti

FLYVENDE PAKKE: Slik ble pakkene fraktet fire kilometer i luften.

Foto: SHAPER POST/POSTI

I starten av september begynte det finske postvesenet Posti den første testingen med å sende pakker kjøpt på nett med droner til kunder, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge selskapet selv er de først i Norden til å eksperimentere med denne løsningen, som er ment for å kunne gi raskere levering av pakker til avsidesliggendes steder.

Testen ble gjennomført med pakker på inntil tre kilo over fire dager mellom Helsinki på fastlandet og øya Suomenlinna fire kilometer unna. Den første pakkeleveringen skal ha foregått feilfritt.

– Ny teknologi vil gjøre netthandel billigere og enklere for både avsender og mottaker. Vi ønsker å eksperimentere med ulike leveransemetoder som er mulige i Finland og øke kundens valgmuligheter, skriver Jukka Rosenberg, sjef for pakker og logistikk i Posti i en pressemelding.

Testen ble gjennomført av et finsk selskap som lager droner for å inspisere kraftlinjer med godkjenning fra finske myndigheter.

– Følger nøye med

E-handelsdirektør Gunnar Henriksen

E-handelsdirektør i Post Norge, Gunnar Henriksen.

Foto: POSTEN NORGE

Direktør for e-handel i Posten Norge, Gunnar Henriksen, sier til NRK at de følger nøye med på utviklingen, men han påpeker at de er fornøyd med A-postens raske levering og løsningen der kunder kan får pakker i postkassen.

– Det kan bli aktuelt å teste det ut og vi følger nøye med. Foreløpig er mange forsøk kanskje mest drevet av de tekniske driverne, slik som det også ser ut til å være i Posti sin test, sier Henriksen.

Han påpeker også at det er mange praktiske problemer knyttet til en slik leveringsmåte.

– Det er en lang vei å gå dit med mange sikkerhetsaspekter i bildet. Luftfartsmyndighetene må blant annet gjøre flere reguleringer for å kunne sette det i kommersiell drift, sier Henriksen.

Flere selskaper med dronetesting

I dag er det flere selskaper som er i gang med å teste levering av pakker med droner. I 2013 lanserte nettbutikken Amazon at de ville bruke droner for å levere varer bestilt på nett, og det kan skje allerede i 2016, skriver Daily Mail.

Amazone skriver på sine nettsider at de vil kunne levere varen på 30 minutter til kunder over hele verden.

I juli gjennomførte også myndighetene i USA sin første vellykkede dronelevering av 4,5 kilo av medisinutstyr til en avsidesliggendes helseklinikk, skriver The Guardian.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.