Fikk Nobelprisen i kjemi for verdens minste maskiner

Nobelprisen i kjemi tildeles Jean- Pierre Sauvage, Sir James Fraser Stoddart og Bernard L. Feringa for design og syntese av molekylære maskiner.

Nobrl pris vinner kjemi 2016

NOBELPRISEN I KJEMI 2016: Jean- Pierre Sauvage, Sir James Fraser Stoddart og Bernard L. Feringa får Nobel prisen i kjemi 2016.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Årets nobelpris handler om verdens minste maskiner, heter det i kunngjøringen fra Kungliga Vetenskapsakademien da tildelingen ble kunngjort i Stockholm onsdag.

Prisen skal deles mellom Jean- Pierre Sauvage, Sir James Fraser Stoddart og Bernard L. Feringa.

De får prisen for å utformingen og syntesen av molekylære maskiner, opplyste Kungliga Vetenskapsakademien.

Det er hårfine marginer det er snakk om når franske Sauvage, britiske Stoddart og nederlandske Feringa har lagt sine hoder sammen. Faktisk har de klart å lage maskineri som er minst 1.000 ganger tynnere enn et hårstrå.

Stoddards forskerteam har laget molekylære maskiner. Prisvinnerne står bak utviklingen av en heis som kan heve seg selv 0,7 nanometer over overflaten. De har også laget et molekylært fartøy som kan forflytte seg langs en akse på kontrollert vis.

Laster Twitter-innhold

Pris nummer 108

Nobelprisen i kjemi ble utdelt for første gang i 1901, og har siden den gang blitt gitt til 171 personer fordelt på 107 priser. En av de, Frederick Sanger, har fått prisen to ganger, både i 1958 og 1980.

Den yngste vinneren av kjemiprisen til nå er 35 år gamle Frédéric Joliot som fikk prisen i 1935. Den eldste som har fått Nobelprisen i kjemi er John B. Fenn som var 85 år da han mottok prisen i 2002.

Bare fire kvinner har fått kjemiprisen, en av dem er ikke ukjente Marie Curie som også har fått nobelprisen i fysikk.

Ikke hvert år

Nobelprisen i kjemi er ikke delt ut hvert år siden 1901. I årene 1916, 1917, 1919, 1924, 1933, 1940, 1941 og 1942 ble det ikke delt ut noen pris.

I statuttene for Nobelstiftelsen står det «Hvis ingen av arbeidene under vurderingen, skal premiepengene reserveres for neste år. Hvis premien da heller ikke kan tildeles skal beløpet legges til stiftelsens bindene fond ». Under første og andre verdenskrig ble det tildelt færre Nobelpriser.

I fjor var det Tomas Lindahl, Paul Modrich og Aziz Sancar som fikk Nobelprisen i kjemi for å ha kartlagt hvordan celler reparerer DNA og beskytter genetisk informasjon.

Hver mottaker mottar en medalje, et diplom og en pengesum som har variert gjennom årene. Prisen blir tildelt i Stockholm under en årlig seremoni den 10. desember, årsdagen for Nobels død i 1896.

Litteraturprisen skulle etter planen kunngjøres torsdag, men denne er utsatt en uke, angivelig fordi komiteen ikke rakk å ha alle sine møter.

Fredag er det klart for kunngjøringen av fredsprisen i Oslo. Her er fredsprosessen i Colombia pekt ut som en favoritt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt