Feirer jul med kylling i Kongo

Det blir kylling og såpe til jul for Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

Sjømannsprest Terje Bjerkholt sammen med Tjostolv Moland og Joshua French.

Sjømannsprest Terje Bjerkholt sammen med Tjostolv Moland og Joshua French i fengselet i Kisangani.

Foto: Sjømannskirken

Den norske sjømannspresten Terje Bjerkholt har besøkt de to norske fangene hver dag siden har fikk innpass i fengselet.

Kom med juletrær

Bjerkholt kom til Kongo på fredag, men fikk ikke besøkt de to i sentralfengselet i Kisangani før på søndag.

– De gir tydelig uttrykk for at de setter pris på at jeg kommer, og det syns jeg er veldig hyggelig, sier Terje Bjerkholt til Sjømannskirkens nettside .

Sjømannspresten hadde med seg to juletrær som nå står på et fellesområde i fengselet og i cellen til de to norske fangene deler.

Ønsker seg såpe og brettspill

Sjømannspresten fikk med seg penger fra støttespillere til fangene i Norge som nå brukes i Kongo.

På sin nettside freefrenchandmoland.com har Joshua French sin mor, Kari Hilde French, fortalt at de to fangene ønsker seg brettspill og såpestykker de kan dele med sine medfanger. Og sjømannspresten har vært på saken.

– Jeg har kjøpt inn julegaver til både de ansatte og innsatte. Julaften får alle fangene et såpestykke hver i julegave. De hygieniske forholdene her er ganske skremmende, forteller Bjerkholt.

– Forholdene har blitt bedre

Sjømannspresten mener han kan se en forandring i forholdene etter at de to norske fangene kom til det gamle fengslet mitt i Kisangani.

– Det har skjedd en forandring i fengselet her. Nå bringes det mat inn til fangene hver dag. Det er et langt skritt å gå før situasjonen blir slik vi kan tenke oss, men ting skjer.

Serverer grillet kylling

Julaften blir det julemat og sang i fengselet.

– Planen er å dele ut julegaver til soldatene, vaktene og fangene. Så har vi bestilt ordentlig mat fra et hotell til Moland og French. Så får de grillet kylling noe de ellers ikke er vant til. Vi skal spise sammen vi tre, synge litt julesanger, lese juleevangeliet og sånne ting. Kanskje slutter de andre fangene seg til også, sier Bjerkholt.

Jobber med overføring

Tidligere i desember bekreftet retten i Kisangani dødsdommen mot de to nordmennene som nå har anket saken inn for kongolesisk høyesterett.

Joshu French har også sendt et brev til FNs høykommissær for menneskerettigheter der han beskriver at han har blitt forsøkt drept og torturert i fengslet i Kisangani.

Deres norske advokat Morten Furholmen jobber for å få flyttet de to dødsdømte nordmennene til ett fengsel i hovedstaden Kinshasa.

SISTE NYTT

Siste nytt