Joshua French ber FN om hjelp

Joshua French skriver i et brev til FNs høykommisær for menneskerettigheter at han er blitt forsøkt drept, drapstruet og torturert i Kinsangani.

Joshua French
Foto: Kristian Aanonsen / NRK

Fra fengselscellen i i Kinsangani har Joshua French forfattet et brev hvor han i idetalj beskriver hvordan han og kameraten Moland er torturert, utsatt for drapsforsøk, slått og en rekke andre grove overgrep siden de ble pågrepet i Kongo mai.

De to nordmennene er dømt til døden for å ha drept sin lokale sjåfør, men nekter straffeskyld for drapet.

Les også: Kjendisadvokat har bedt presidenten om benådning

Les også: Moland og French dømt til døden igjen

Moland og French og deres advokat Morten Furuholmen
Foto: Fotomontasje: Tore Meek / Scanpix

Drap og tortur

I Oslo har deres advokat Morten Furuholmen sendt det detaljerte og håndskrevne brevet til FNs høykomissær for menneskerettigheter.

Se video:

Video nsps_upload_2009_12_20_16_8_5_2000.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Det er skremmende lesning, sier Furuholmen og viser NRK en kopi av brevet.

– Det er vedvarende brudd av ganske grov karakter, og det er såvidt alvorlig og så grovt at det ikke stilltiende kan aksepteres. Derfor ber jeg nå om at FN igangsetter etterforskning mot den kongolesiske stat, forteller han.

I tillegg til mishandlingen av seg selv og Tjostolv Moland - rapporterer også French om drap og tortur av medfanger i Kongo.

De må flyttes


Furholmen jobber for å få flyttet de to dødsdømte nordmennene til ett fengsel i hovedstaden Kinshasa - men frykter nye overgrep der om de ikke får beskyttelse.


SISTE NYTT

Siste nytt