Feil mann arrestert for Khashoggi-drapet

Franske myndigheter løslot i dag saudiaraberen som ble arrestert i går, mistenkt for å ha deltatt i drapet på journalisten Jama Khashoggi i 2018.

Bilde av myrdede Jamal Khashoggi

Drapet på journalisten Jamal Khashoggi for tre år siden fikk massiv oppmerksomhet. En arrestasjon på tirsdag kan være et gjennombrudd i saken.

Foto: OZAN KOSE / AFP

Den mistenkte 33-åringen har samme navn som en mann som allerede skal sitte fengslet i Saudi-Arabia.

Nyhetsbyrået AFP siterer en anonym sikkerhetskilde i Saudi-Arabia på opplysningen om at han sitter i arresten. Det er ikke offisielt bekreftet.

Den samme kilden sier at Khaled Alotaibi er et svært vanlig navn i kongedømmet.

Også NRK rapporterte i går at en Khashoggi-mistenkt var arrestert i Paris.

Franske påtalemyndigheter bekrefter i dag at den arresterte mannen viser seg å være en annen enn han som var etterlyst.

Khaled Aedh Alotaibi ble arrestert på Charles-de-Gaulle flyplass i Paris, fortalte en politikilde til BBC. Mannen skal ha reist under sitt eget navn.

Håpet på gjennombrudd

FNs tidligere spesialrapportør for utenomrettslige likvideringer og vilkårlige henrettelser, Agnès Callamard sa i en tweet i går at arrestasjonen kunne være et stort gjennombrudd i jakten på rettferdighet i denne saken.

Laster Twitter-innhold

Det håpet viste seg å være grunnløst, slik det ser ut nå.

En saudiarabisk domstol dømte i 2019 åtte personer for drapet. Fem ble funnet skyldig i å ha medvirket til drapet. De fikk først dødsdommer som siden ble gjort om til 20 år i fengsel. Tre andre ble dømt for å ha dekket over drapet. De fikk fengsel i sju til ti år.

Agnès Callamard er ny sjef for Amnesty International.

Agnes Callamard gikk fra å være spesialrapportør til jobben om generalskeretær for Amnesty International.

Foto: Bullit Marquez / AP

Den gangen uttalte FNs spesialrapportør for utenomrettslige likvideringer og vilkårlige henrettelser, Agnès Callamard at kjennelsene ikke hadde noen juridisk eller moralsk legitimitet.

Hun viste spesielt til at de som angivelig beordret drapet, går fri.

Callmard har gransket drapet og har, i likhet med blant andre CIA, konkludert med at den saudiarabiske staten var ansvarlig.

Ifølge rapporten til Callmard beordret saudiarabiske påtalemyndigheter at Alotaibi skulle arresteres som en del av etterforskningen for drapet, men de siktet ham aldri. Og det til tross for at Alotaibi ifølge Callmard var i den saudiarabiske generalkonsulens bolig under drapet.

Kronprins Mohammed bin Salman

Kronprins Bin Salman har hele tiden nektet for at han har noe med drapet å gjøre, selv om flere rapporter slår fast at den saudiarabiske staten var ansvarlig.

Foto: SAUDI ROYAL COURT / Reuters

Benekter skyld

Kronprins Bin Salman har hele tiden benekter at han kjente til drapsplanene. Han fikk støtte fra både sin far kong Salman og daværende president i USA Donald Trump.

Jamal Khashoggi levde i eksil og ble drept og partert da han oppsøkte Saudi-Arabias konsulat i Istanbul for å hente papirer han trengte for å gifte seg.

Inne i bygningen ble 59-åringen kvalt til døde og deretter partert av en gruppe på 15 agenter inne i konsulatet, ifølge tyrkiske myndigheter.

Utenfor sto hans tyrkiske forlovede Hatice Cengiz og ventet. Da han ikke kom ut igjen, varslet hun tyrkiske myndigheter.

Levningene av mannen er aldri funnet.

Hatice Cengiz omringet av journalister

Enken etter Jamal Khashoggi har hele tiden etterlyst at de skyldige i drapet må tas.

Foto: BULENT KILIC / AFP

Kritisk til kronprinsen

Khashoggi var tidligere på god fot med den saudiarabiske kongefamilien, men han var kritisk til kronprinsen. I sine kommentarer i blant annet Washington Post rettet Khashoggi kraftig kritikk mot bin Salman, som nå anses å være den reelle lederen i Saudi-Arabia.

Drapet fikk massiv oppmerksomhet og gjorde betydelig skade på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans omdømme. Hans medarbeidere er ilagt sanksjoner fra både USA og Storbritannia på grunn av deres påståtte rolle i likvideringen.

SISTE NYTT

Siste nytt