Hopp til innhold

James (24) skal stå bak kinomassakren i USA

Det skal det være James E. Holmes (24) som står bak massakren på Batman-premieren i USA natt til fredag. Minst 12 personer ble drept, og 38 skadd.

Politi, Aurora, Denver

GJENNOMSØKER LEILIGHETEN: Politiet rykket ut med store styrker til mannens leilighet nord i Aurora. Han har opplyst at han oppbevarte eksplosiver i leiligheten. Her søker politiet med kamera inn gjennom et vindu i boligblokka.

Foto: Ed Andrieski / Ap

Kilder i FBI navngir 24-åringen overfor amerikanske medier. Navnet er så langt ikke bekreftet åpent av offisielle kilder. Det som skal være Holmes mor sier til ABC News at hun er sikker på at sønnen står bak.

– Dere har rett person. Jeg må ringe politiet. Jeg må fly til Colorado, sier moren til nyhetskanalen. Hun skal være bosatt i San Diego.

På adressen politiet nå gjennomsøker nord i byen er det registrert en person med navnet James Holmes, men det er usikkert om han er fra Aurora.

Lokalavisen Denver Post har fått tilgang til søknaden Holmes sendte inn for å få leie en leilighet i 1600-blokken i Paris street i byen Aurora.

Gjerningsmannen skal ha beskrevet seg selv som « en rolig og omgjengelig student» i boligsøknaden.

Den 24 år gamle mannen flyttet inn i sin nåværende leilighet i mai 2011, og kommer opprinnelig fra San Diego-området ifølge offentlige registre ifølge, avisen.

John Holmes skal også ha bodd Riverside i California før han kom til Aurora der han for tiden var bosatt.

University of Colorado bekrefter også at gjerningsmannen var student på medisinstudiene der.

– Men han droppet ut av studiene for en måned siden, sier talskvinne Jacque Montgomery ved universitetet til nyhetsbyrået AP.

Det er ikke klart hvorfor mannen sluttet på medisinstudiene, og universitetet opplyser heller ikke hvor lenge han hadde vært student der.

Tungt bevæpnet

Bilder fra stedet viser at politiet gjennomsøker leiligheten med kamera fra utsiden av blokka.

Ifølge politikilder skal det ha blitt funnet større mengder ammunisjon i mannens leilighet. Politiet mistenker også at det kan være store mengder sprengstoff i leiligheten.

Gjerningsmannen ble pågrepet i sin egen bil. Han skal ha hatt tre våpen, hagle, rifle og pistol, og skal ha forholdt seg rolig da han ble tatt.

– Batman-kostyme

Denver, skyting, Aurora

STORMET INN I SALEN: Gjerningsmannen tok seg inn i selve kinosalen og skjøt vilt rundt seg. Han ble senere pågrepet i en bil som sto parkert utenfor.

Foto: EVAN SEMON / Reuters

Det var ved midnatt natt til fredag lokal tid at mannen stormet kinosal ni på Century 16 movie theatre i Aurora utenfor Denver. Kledd i mørke klær, skuddsikker vest og med gassmaske foran ansiktet, kastet han en røykgranat eller tåregass inn i salen slik at sikten ble dårlig.

Mens det rådet full panikk blant publikum begynte han å skyte.

– Jeg har hørt at han skal ha hatt på seg et slags Batman-kostyme, sier talsmann Frank Fania hos politiet.

Fania sier til NBC at gjerningsmannen har rent rulleblad, bortsett fra en mindre alvorlig trafikkhendelse. Politiet tror gjerningsmannen opererte alene.

Ifølge FBI er det foreløpig ingenting som tyder på at drapene kan knyttes til internasjonal terror.

Kinommasssakre USA

STERKE REAKSJONER: Jacob Stevens (18) klemmer moren Tammi Stevens etter å ha blitt avhørt av politiet på Gateway High School.

Foto: Barry Gutierrez / AP
– Barn blant de skadde

Politiet bekrefter fredag at minst 12 er drept, mens 38 andre er skadd. Det skal være flere barn blant de skadde, ifølge lokale helsemyndigheter. Politiet gikk først ut med tall om at 14 var drept, og 50 skadd, men tallet ble senere nedjustert.

En baby på bare tre måneder er innlagt på sykehuset for kontroll, men skal ikke være truffet av skudd.

Skytingen skjedde under midnattpremieren på den siste filmen i Batman-triologien, «The Dark Knight Rises», en av sommerens mest omtalte filmer.

Les også:

Obama i sjokk

– Trodde alle skulle dø

Flere vitner er avhørt av politiet på Gateway High School i nærheten av kinoen.

Abenezer Mergia (18), som var til stede under skytedramaet , sier til NRK at det var blod overalt.

– Jeg trodde at vi alle kom til å dø, sier han.

– Først hørte jeg bare brannalarmen. Alle i kinosalen trodde det var en del av filmen, så ingen beveget seg. Et halvt minutt siden begynte alle å løpe ut av salen, forteller Abenezer Mergia.

Vitne: – Så kuler fly gjennom veggen

– Trodde det var gode lydeffekter

Skytingen begynte om lag 15 minutter inn i filmen. I den mørke salen trodde folk først at røyken og smellene var en del av premiereopplevelsen.

– Jeg tror filmen hadde vart i et kvarter. Vi var midt i en scene som inneholdt skyting. Så plutselig hører vi veldig tydelig «pop pop pop pop» til høyre for oss, sier vitnet Quentin Caldwell til CNN.

Han var på premierevisningen sammen med kona.

– Jeg bare satt der, og trodde først at det bare var veldig gode lydeffekter, sier vitnet til TV-kanalen.

Kort tid etter begynte folk å rope at noen skjøt inne i kinosalen. Mens han løp ut sammen med kona, så Caldwell flere skadde som holdt seg til hodet og magen. Likevel var det noen som ikke skjønte alvoret og sto igjen inne på kinoen for å vente på at filmen skulle fortsette.

– Jeg så på dem og tenkte «Dette er virkelig. Noe er veldig galt og vi må ut herfra nå med en gang», forteller Caldwell.

Kastet seg ned mellom setene

Et annet vitne i sal 9 i kinokomplekset forteller hvordan skytingen startet.

– Han kastet en slags gassbeholder inn i mengden. Så skjøt han opp i taket for å skremme folk, sier Jennifer Seeger til KCNC-TV.

Selv kastet hun seg ned i midtgangen mellom kinosetene før folk rundt henne ble skutt.

– Jeg var fryktelig redd og kastet meg ned. I samme øyeblikk begynte han å skyte folk bak meg, sier hun.

Politiet, denver, skytemassakre, USA

SKYTEMASSAKRE: Det ble først meldt om 14 drepte etter massakren. Tallet ble senere nedjustert til 12. Her holder politiet vakt.

Foto: Ed Andrieski / AP
Avlyser festpremiere i Paris

«The Dark Knight Rises» hadde verdenspremiere i USA 20. juli. I Norge har filmen premiere i neste uke, natt til 25. juli.

Flere av stjernene fra filmen skulle være tilstede under en festpremiere i Paris fredag kveld, med nå melder filmselskapet Warner Brothers at visningen er avlyst. Som følge av tragedien i Colorado, vil ingen av skuespillerne gi intervjuer.

En talsmann for filmselskapet sier de er dypt ulykkelig over denne forferdelige hendelsen. I en uttalelse uttrykker selskapet medfølelse med familiene og de pårørende til ofrene for tragedien.

Det er satt i verk ekstra sikkerhetstiltak rundt visninger av filmen flere steder i USA, blant annet i New York.

Bakgrunn: Les alt om denne saken her

Leilighetsbygg gjennomsøkes i Aurora, Denver, USA

BOSATT I AURORA: Mannen skal ha fast bopel i Aurora. Motivet for skytingen er fortsatt ikke kjent.

Foto: KUSA / Reuters


SISTE NYTT

Siste nytt