NRK Meny
Normal

Faretruende issmelting på Grønland

Denne måneden har Grønlandsisen smeltet mer enn det som noen gang har vært observert tidligere.

Grønland smelter bort

Venstre bilde viser graden av smelting på Grønland 8. juli i år, og bildet til høyre viser 12. juli. På få dager steg graden av smelting dramatisk.

Foto: Nasa / Ap

Smeltingen er mer enn det som tidligere har blitt observert i løpet av tre tiår med satelittmålinger, skriver Nasa i en pressemelding.

Vanligvis begynner rundt halvparten av Grønlands overflate å smelte i løpet av en sommer, men i år har Nasa observert at nesten hele isoverflaten smelter. 97% av Grønlands overflate gjennomgikk smelting i løpet av midten av juli.

Smelter selv de kaldeste steder

Selv Grønlands aller kaldeste sted, Summit station, har begynt å smelte. Med sine 3 kilometer over havet, er Summit blant de høyeste punktene på Grønland.

– Når vi ser at det smelter på steder vi ikke har sett før, i hvert fall ikke på en lang periode, får det oss til å spørre hva som skjer, sier Nasas sjefsforsker Waleed Abdalati.

– Dette var så uvanlig at jeg først måtte stille spørsmål ved resultatet. Var dette riktig eller var det en datafeil? sier forsker Son Nghiem.

Kan være global oppvarming

Forskere som har undersøkt isen på Grønland har funnet ut at isen gjennomgikk en liknende smelting i 1889. Forskerne sjekker nå om det er naturlig at isen smelter ekstra mye rundt hvert 150. år, eller om smeltingen er et resultat av den globale oppvarmingen.

– Vi har rikelig med bevis for at Grønland mister mer og mer is, sannsynligvis på grunn av global oppvarming, og dette vil bidra vesentlig til at havnivået stiger, sier Tom Wagner i Nasa til Huffington Post.

– Hvis vi ser smelting som dette i flere år framover, er utviklingen bekymringsfull, sier glasiolog og isekspert Lora Koenig.

Isforskere

Isforskere forsøker å finne ut hvorfor isen på Grønland smelter så raskt.

Foto: STAFF / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt