NRK Meny
Normal

Fare for epidemier på Filippinene

Filippinske myndigheter frykter alvorlige epidemier etter det kraftige uværet i helga. Det offisielle dødstallet har i dag passert 1000.

– Dødstallet etter den tropiske stormen som herjet de sørlige delene av Filippinene i helga, har steget til over tusen, opplyser en talsmann for myndighetene onsdag.

Det offisielle tallet på døde er nå 1002 personer, ifølge sivilforsvaret.

– Jeg forventer at dødstallet vil stige, for mange er fremdeles savna, sier lederen for sviliforsvaret, Benito Ramos, til AFP.

Epidemifrykten øker

I underkant av 300.000 filippinere har måttet flykte fra stormen. Om lag 44.000 av dem har mistet hjemmene sine og bor nå i midlertidige evakueringssentre med svært dårlige hygieniske forhold. Verken maten, drikkevannet eller toalettfasilitetene holder mål, og faren for alvorlige sykdommer og epidemier øker, skriver den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera.

– Det kan være vi har viet for mye oppmerksomhet på de døde, og at vi har ignorert evakueringssentrene, sier landets assisterende helsesekretær, Eric Tayag, i et intervju med fjernsynskanalen ABS-CBN.

Han advarer om at de dårlige forholdene kan føre til utbrudd av Weils sykdom, diaré, kolera, hepatitt A, tyfus og dysentery, ifølge nyhetsbyrået AFP. Det er gravide kvinner og barn som er mest sårbare for sykdommer.

– Det har ikke blitt rapportert om sykdomsutbrudd ennå, men vi er i konstant beredskap for utbrudd av diaré og luftveissykdommer, som vi forventer kommer neste uka, sier han.

Vanskelig å håndtere de omkomne

De siste dagene har de lokale myndighetene i de hardest ramma byene Cagayan de Oro og Iligan hatt store problemer med håndteringa av de omkomne. Mange av de døde er henta opp fra havet, og er derfor ugjenkjennelige og i dårlig forfatning.

Filippinske myndigheter vurderte først å begrave de døde i massegraver for å unngå sykdomsspredning, men etter massiv kritikk ble forslaget trukket tilbake.

Nå er det beslutta at begravelsene skal vente til rettsmedisinerne har dokumentert hver levning slik at de kan identifiseres på et senere tidspunkt. De døde skal deretter begraves hver for seg.

Vender tilbake

I Illigan har noen av de hjemløse vendt tilbake til landsbyene sine og startet gjenoppbygginga av de ødelagte husene sine. Fjernsynsbilder viser folk som skraper vekk leire og vasker møber.

– Vi har ingen andre steder å gå, sier Marina til Al Jazzera, og forklarer at de evakueringssentrene var for overfylte for familien hennes.

– Vi må komme oss videre i livet. Vi må bygge opp husene våre og glemme denne tragedien. Vi takker de gode menneskene som gir oss materialer slik at vi kan bygge oss et nytt hjem, forteller hun.

Ramos i sivilforsvaret sier at det kan ta tid å bygge opp lokalsamfunnene igjen. Hovedfokuset nå er å søke etter savna personer, evakuere folk og utføre redningsoperasjoner.

Jesse Rabredo i det filippinske innenriksdepartementet sier at presidenten har gitt lokale myndigheter minst 1,14 millioner dollar, som skal brukes til å gjenoppbygge nye hus i de to hardest ramma byene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt