Får luselønn for å lage Ivanka Trump-klær

Tekstilarbeiderne ved en indonesisk klesfabrikk som produserer klær for Ivanka Trump forteller om utskjellinger, vilkårlige oppsigelser, luselønn og uoppnåelige produksjonskrav.

Ivanka Trump

En reporter fra The Guardian har fått innblikk i hvordan det er å være en fabrikkarbeider ved en av Ivanka Trumps underleverandører i Indonesia.

Foto: Alex Brandon / AP

Av frykt for represalier, forteller arbeiderne anonymt om en tøff hverdag med lange arbeidsdager og minimale lønninger i en indonesisk klesfabrikk.

– Jeg får sett barna mine en gang i måneden. Kun når vi har råd til bensin, forteller Alia som jobber i klesfabrikken PT Buma Apparel i Subang-distriktet til The Guardian

Hun tjener det som er vanlig minstelønn i regionen, som tilsvarer 1450 norske kroner i måneden. Alia og ektemannen har ikke råd til å ha barna boende hos seg. Derfor bor de hos bestemoren flere timers kjøring unna.

Ivanka Trump-skofabrikk i kina

I mai ble tre kinesiske aktivister pågrepet for å ha forsøkt å avdekke ulovlige arbeidsforhold på en skofabrikk. Fabrikken er en av Ivanka Trumps underleverandører.

Foto: Greg Baker / AFP

– Sier opp folk før ferien

Sju arbeidere fortalte The Guardians journalist at de har blitt utskjelt av ledelsen.

– Det er vanlig at vi blir kalt dyr, idiot og aper, forteller en mannlig ansatt.

Fabrikken skal også ha en vane for å ha folk på midlertidige kontrakter og si opp folk vilkårlig, skriver The Guardian.

– I mai måned ble 290 arbeidere sagt opp rett før muslimenes hellige måned Ramadan. Disse fikk igjen jobben en måned senere. Selskapet ville spare penger på helligdagstillegg, sier Toto Sunarto, en fagforeningsleder i Subang-distriktet.

Ønsker ikke å kommentere

Underleverandøren PT Buma har ikke ønsket å kommentere historiene.

Ivanka Trump sa fra seg sjefsjobben da hun tok en rådgiverstilling i farens regjering, men produktene bærer fortsatt hennes navn.

Selskapet G-III Apparel som er leverandør av Trumps merkevare skriver i en pressemelding at de forventer at deres underleverandører lever opp til «en lovlig og etisk forsvarlig standard.»

PR-byrået til Ivanka Trumps merkevare og Det hvite hus har ikke ønsket å kommentere The Guardian-artikkelen.

Aktivister pågrepet

Aktivist pågrepet i Kina

Hua Haifeng er en av tre aktivister som ble pågrepet i Juangxi-provinsen i Kina.

Foto: AP

Det er langt fra den første gangen Ivanka Trumps produkter har skapt kontroverser.

I slutten av mai ble tre aktivister pågrepet i Juangxi-provinsen i Kina, opplyser China Labor Watch. Aktivistene er mistenkt for å ha brukt ulovlig avlyttingsutstyr for å avsløre ulovlige arbeidsforhold på en skofabrikk.

Fabrikken er en av Ivanka Trumps underleverandører i Kina, melder Time Magazine

Kontroversielle tilknytninger

Trumps talskvinne Kellyanne Conway havnet også i trøbbel med USAs føderale etikkbyrå etter at hun ga gratis reklame til Ivanka Trump kolleksjon av klær og smykker i et Fox News-intervju i februar.

Presidenten selv har også blitt beskyldt for å ha brukt embetet til å tjene familiebedriftene ved flere anledninger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt