Fant nesten åtte tonn kokain i semi-ubåt

Den amerikanske kystvakten gjorde tidligere i sommer rekordbeslag da de tok seks tonn kokain fra et ubåtlignende fartøy i Stillehavet. I tillegg mistet de nesten to tonn av det narkotiske stoffet under aksjonen.

US-MILITARY-CRIME-DRUGS

Rekordbeslaget på seks tonn er rekord for den amerikanske kystvakten - det til tross for at de mistet nesten to tonn av narkotikaen underveis.

Foto: CUTTER STRATTON / Afp

Beslaget er det største i kystvaktens historie, og i tillegg til de seks tonnene som ble tatt hånd om av myndighetene, forsvant 1,8 tonn av det narkotiske stoffet under bølgene, melder AFP.

Massive Cocaine Bust

Kystvakten forsøkte å taue inn smuglernes semi-ubåt, men det begynte å ta inn vann og sank sammen med en del av narkotikaen.

Foto: LaNola Stone / Ap

Etter å ha fjernet mesteparten av kokainen, forsøkte nemlig kystvakten å taue inn fartøyet. Men det begynte å ta inn vann og sank sammen med de resterende 1,8 tonnene.

Aksjonen ble gjennomført av kystvakten i byen Alameda, i det nordlige California.

Allyson Conroy i den amerikanske kystvakten forteller til NBC New York at de pågrep fire mistenkte smuglere fra Colombia under aksjonen.

Verdien på det beslaglagte stoffet er ifølge den amerikanske kystvakten 181 millioner dollar, eller rundt 1,5 milliarder norske kroner.

Fartøyet ble først observert 320 kilometer sør for Mexico av et amerikansk militærfly, og amerikanske myndigheter slo til den 18. juli i år. Beslaget ble først annonsert onsdag denne uken.

Artikkelen fortsetter under bildet

US-MILITARY-CRIME-DRUGS

Kystvakten klarte å losse seks tonn av narkotikaen av smuglerskipet og på sitt eget fartøy.

Foto: CUTTER STRATTON / Afp

Semi-ubåter populært blant smuglere

Narkotikasmuglere bruker ifølge Conroy slike halvt nedsenkbare fartøy fordi de for det meste er under vann, med bare cockpiten og eksospotta over vannoverflaten. De er derfor svært vanskelige å få øye på i det enorme havet.

Massive Cocaine Bust

Kystvakten sikrer de enorme mengdene med kokain før frakt.

Foto: LaNola Stone / Ap

Den amerikanske kystvakten har siden 2006 stanset 25 slike fartøy med narkotika i Stillehavet.

– Hver gang vi stanser et slikt fartøy ødelegger vi for organiserte kriminelle grupper og nettverk, sier Viseadmiral Charles W. Ray i en uttalelse i forbindelse med kunngjøringen av beslaget.

Selv om beslaget den 18. juli er det største i sitt slag, har kystvakten i Alameda satt en stopper for 15 forsøk på narkotikasmugling siden april i år, inkludert et beslag på 2,5 tonn den 16. juni.

SISTE NYTT

Siste nytt