Normal

Skannere har stoppet narkotika for 700 mill.

Skannere har blitt storsmuglernes store skrekk.

Skannerbilde

TAR MANGE: Tollvesenets skannere tar narkotika for flerfoldige millioner hvert år. Men det kreves også et trent øye til å tyde bildene, understreker tollerne selv.

Foto: Tollvesenet

Ifølge en oversikt VG har fått utlevert fra Toll- og avgiftsdirektoratet har skannerne bidratt til beslag av nesten 3,7 tonn cannabis, 618 kilo amfetamin, 60 kilo heroin og 45 kilo kokain, i tillegg til flere andre narkotiske stoffer, siden 2004.

Det er vanskelig for uerfarne folk å se hva bildet avslører med det blotte øyet

Cathrine Bærem

– Skanneren er et utrolig viktig hjelpemiddel for oss, sier fungerende kontorsjef for Tollregion øst, på Svinesund til NRK.

Bygger om biler

I januar i år gjorde tollernes norgeshistoriens største amfetaminbeslag på Svinesund. Der amfetamin for 50 millioner kroner ble oppdaget takket være skanneren.

Totalt 110 kilo var gjemt blant bananer fra Nederland.

Amfetamin-beslag

SKJULT: Under storbeslaget i januar, fant tollerne amfetamin i et dekk. Lasten var registrert som bananer.

Foto: Politiet

Tollerne flere ganger uttalt at smuglerne blir mer og mer kreative, og mange starter som amatører og kommer tilbake som proffer. I biler totalt ombygd for smugling.

VGs beregninger viser at verdien av de ulike stoffene på gaten i Oslo viser at tollerne har tatt narkotika for 700 millioner kroner ved hjelp av skannere.

I tillegg kommer verdien av over 575.000 tabletter, 127.000 liter øl, 20.000 liter vin, 46.000 liter brennevin og sprit, 4,3 millioner sigaretter og 175 kilo annen tobakk, skriver samme kilde.

Bare i fjor hadde det samlede narkotikabeslaget ved hjelp av skannerne en gateverdi på 118 millioner kroner.

Tollvesenets skanner

VIKTIG: Skanneren har tatt narkotika for 700 millioner kroner ifølge beregninger fra VG.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Må ha et trent øye

Kontorsjefen på Svinesund sier til NRK at det hjelper ikke å ha skanneren hvis man ikke har kompetanse til å forstå det man ser.

– Skanneren tar veldig fine bilder, men det må også være et trent øye som ser på disse bildene. Det er vanskelig for uerfarne folk å se hva bildet avslører med det blotte øyet. Vi er derfor helt avhengig av å ha erfarne operatører med et godt øye.

I tillegg er det viktig med erfaring. Kombinasjonen mellom erfaring, kunnskap og et trent øye, er det som må til for å se hva smuglerne driver med.

– Ved storbeslaget i januar var amfetaminen skjult i dekk i et lasterom hvor det egentlig skulle være bananer.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 2255-nyhetene her

    Programleder: Lotte Olsen Jessa
  • Temperaturen økt mest i Fredrikstad

    Fredrikstad havner på andreplass i en analyse fra EDJNet av temperaturøkningen det siste århundret i 558 europeiske byer, melder Nettavisen. Øverst er den svenske Kiruna, der snittemperaturen har økt med 3 grader, det samme som i Fredrikstad.

    Rundkjøring Nabbetorp Fredrikstadbrua
    Foto: Tor René Stryger / NRK