Hopp til innhold

Ingen svar fra første obduksjonsrapport

ARBOGA/VESTERÅS (NRK.no) Den første rettsmedisinske rapporten om den norske kvinnen og hennes barn som ble funnet døde i en leilighet i Arboga, gir ingen svar.

Minnesmerke i Arboga

Lys og bilder av den avdøde kvinnen og hennes datter utenfor leiligheten i Arboga onsdag.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

Martin Zondag i Arboga
Foto: NRK

To dager etter at den norske kvinnen på 38 år og hennes ni måneder gamle datter ble funnet døde på sitt soverom i Arboga, var det ventet at resultatene av den foreløpige obduksjonsrapporten ville offenttliggjøres.

Politiet gikk på forhånd høyt ut, og sa at det var sannsynlig at innbyggerne i Arboga ville få svar på det de har lurt på de siste dagene:

Er det snakk om et nytt dobbeltdrap i den lille byen, fire år etter at Max og Saga ble drept?

Onsdag ettermiddag kom kontrameldingen fra politiet i Vãstmanland: Rettsmedisnerne var ikke ferdig med sitt arbeid, og rapporten ble utsatt.

- Vi hadde en ambisjon, men vi ser nå at vi må flytte på det. Rettsmedisinerne har ikke blitt ferdige, sa pressetalsmann Terje Lund til NRK.

I en e-post til NRK ble utsettelsen forklart med at rettsmedisnerne trengte mer tid for å få klar den innledende rettsmedisinske rapporten, og at politiet ikke kunne si når denne var klar.

Terje Lund politi Vesterås

Terje Lund, talsperson for politiet i Västmanlands län.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Ingen svar

Onsdag kveld kom nok en helomvending fra det svenske politiet.

Rettsmedisinerne var likevel klare med den innledende rapporten, kunne Lund fortelle da NRK traff ham på politistasjonen i Vesterås.

Den mye omtalte rapporten gir imidlertid ikke noe svar på hva som faktisk skjedde i leiligheten der den norske kvinnen og hennes barn ble funnet døde.

I den innledende rapporten fra rettsmedisinerne i Uppsala heter det at én av de døde har blitt obdusert onsdag, men at man ikke har vært i stand til å fastslå om det ligger en kriminell handling bak dødsfallene.

Pressetalsmann for poltiet i Västmansland län, Terje Lund, ønsker ikke å si om det er kvinnen eller barnet som har blitt obdusert.

Han sier til NRK at rapporten ikke har noe så for om mistankene om at det har blitt begått mord svekkes eller styrkes.

- Etterforskningen fortsetter som en mordetterforskning, sier Lund.

I en pressmelding fra politiet heter det at den andre døde vil bli obdusert torsdag, men det slås likevel fast at det vil være for tidlig å si noe om dødsårsak før neste uke.

- Før det er det umulig å si noe mer om hva som har skjedd. Jeg kan ikke si om mistanken om mord styrkes eller svekkes, sier Lund.

Svensk politi til Ålesund

Lund kunne også fortelle at politiet i Västerås har sendt etterforskere til Sunnmøre for å avhøre mannen som har to barn med den avdøde kvinnen.

- Jeg understreker at vi ikke har noen mistenkte, og at barnefaren og andre er avhørt som vitner og pårørende, sier Lund.

Han forklarer behovet for å sende svensk politi til Norge med at det er viktig å unngå språkproblemer.

- Det er alltid bedre å være på plass selv. Da blir det også mindre språkforvirring, sier Lund, som ikke ønsker å svare på hvor mange politifolk som drar.

- Det er viktig for oss å danne oss et bilde av denne kvinnen, hvem hun var, og hvordan den siste tiden i livet hennes var. Derfor kommer vi også til å gå gjennom telefontrafikken fra mobilen hennes, for å finne ut hvem hun snakket med, sier Lund.

Han forteller også at barnefaren ha vært til nye samtaler med norsk politi i dag.

– Viktig å vite

Det at den innledende obduksjonsrapporten ikke gav noen svar gjør at det er uvisst når innbyggerne i Arboga kan få svar på hva som faktisk har skjedd med den norske kvinnen og den ni måneder gamle datteren.

Naboene til den 38 år gamle kvinnen fra Sunnmøre sa til NRK tidligere onsdag at det er svært viktig å få klarhet i hva som skjedde.

- Det er klart man blir redd. Man lurer veldig på hva som har skjedd. Vi venter i spenning på hva politiet sier, Nils Nerpin, som bor i blokken nærmest der kvinnen og barnet ble funnet på sitt soverom.

Han har ikke gjort seg opp noen tanker om det finnes et utfall av obduksjonsrappoerten som er «bedre» enn noe annet.

– Det ene er ikke noe bedre enn noe annet. Det er trist uansett, sier Nerpin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Arboga Nabo Nils Nerpin

Nabo Nils Nerpin venter i spenning på svar på hvordan den norske kvinnen og hennes barn døde.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Hun virket så livsglad

En av de andre naboene NRK har snakket med forteller med gråt i stemmen om den norske kvinnen og hennes datter.

– Det er forferdelig. Jeg kjente henne og datteren, og har kjørt dem til byen flere ganger. Hun var så søt, sier naboen om den ni måneder gamle datteren.

Naboen, som ønsker å være anonym, fortsetter:.

– Hun virket så livsglad. Jeg håper det er et mord, og at de tar gjerningsmannen, sier mannen.

Nabo Anne Lie Høglund møtte den norske kvinnen én gang, i vaskekjelleren.

– Hun vasket barneklær, og var veldig glad mens hun gjorde det. Jeg hjalp henne, og holdt datteren for henne, sier Høglund, som mest av alt frykter at det skal finnes en gjerningsmann politiet ikke har fått kontroll på.

– Jeg håper bare det ikke er en «dåre» som har gjort det, en som går rundt og kan være farlig for andre. Akkurat nå kjennes det hele så veldig nært. Det er forferdelig, sier Hølund, og legger til at hun venter i spenning på svar fra politiet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Minnesmerke i Arboga

Lys og bilder av den avdøde kvinnen og hennes datter utenfor leiligheten i Arboga onsdag.

Foto: Martin Herman Wiedswang Zondag / NRK

Nye samtaler med faren

Faren til det avdøde barnet har vært til flere samtaler med politiet i Norge de siste dagene, men Åsa Hedin, kommunikasjonssjef i politiet i Västmanland har hele tiden understreket at politiet ikke har noen mistenkte i saken.

Aftenposten skriver onsdag at mannen i 50-årenen skal til nye samtaler med politiet i Ålesund onsdag. Tidligere har samtalene med mannen blant annet handlet om mannens bevegelser i helgen.

Ifølge VG flyttet den 38 år gamle kvinnen fra Sunnmøre til Sverige i 2008. Hun skal ha flyttet fordi hun følte seg utrygg i Norge. I 2010 ble det døde barnets far dømt for mishandling og drapstrusler i svensk rett.

Arboga

Utenfor leiligheten i Arboga, der den norske kvinnen og hennes datter ble funnet døde.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Mysterium

Saken om den norske kvinnen fra Sunnmøre har fått stor oppmerksomhet i svenske medier. Aftonbladet kaller onsdag saken for et mysterium, og skriver at kvinnen ikke hadde synlige skader på kroppen.

Avisen skriver også at de har kilder i politiet som opplyser om at den døde kvinnen og barnet skal ha blitt dødd samtidig, og at dette utelukker om at kvinnen først døde av en ulykke og at barnet deretter døde av omsorgssvikt.

Politiet har foreløpig vært svært tilbakeholdne med informasjon, men bekrefter at de har sjekket ut tipset om at en norskregistrert bil skal ha stått utenfor kvinnens leilighet i helgen.

De har ikke ønsket å si hvem som varslet om den døde kvinnen, eller hvordan ordlyden i denne samtalen var.

Den avdøde kvinnen fra Sunnmøre hadde totalt seks barn. På hennes vegg på Facebook kommer det nå stadig nye kondolanser.

«Vila i fred, må ni vara hos Gud», lyder en av meldingene.