NRK Meny
Normal

Familien har vært splittet i to år: – Døden er bedre enn dette livet

Fire år med borgerkrig har sendt halve den syriske befolkningen på flukt. Familien Bakkar har ikke vært sammen på to år.

Familien Bakkar er revet i to av borgerkrigen i Syria. Mennene bor i en flyktningleir i Libanon, mens kvinnene er i Jordan. De vet ikke når de får se hverandre igjen.

KONTAKT PÅ TELEFON: Hamida Bakkar holder telefonen mens svigermoren Fatima snakker med sønnen i Libanon.

– Om Allah vil blir vi sammen igjen. Om Allah vil, sier Fatima Bakkar på telefon til sønnen.

De har ikke sett hverandre på to år. Fatima Bakkar er en av de millionene av mennesker som er ofre for borgerkrigen i Syria.

  • Se Urix om den fire år lange borgerkrigen i Syria klokken 21.30 på NRK 2.

Huset ble truffet

Da en rakett slo ned i huset deres ble barnebarnet på ti år drept, og familien drevet på flukt.

Fatima Bakkar i flyktningleir i Jordan

MISTET BENA: Fatima Bakkar måtte amputere begge benene etter at en rakett slo ned i huset hennes i Syria.

Foto: Raad Adayleh / Ap

Fatima mistet begge bena i rakettangrepet, og forteller til AFP at det hele skjedde plutselig.

– Jeg satt hjemme, hørte krigsflyene. Jeg skrek «hjelp meg, jeg kan ikke kjenne bena mine». Jeg hørte sønnen min snakke til meg, men jeg kjente ingenting. Jeg vet ikke hvor de tok meg. Jeg vet ikke hvordan de fjernet bena mine, jeg aner ikke, sier Fatima Bakkar.

Delt av krigen

Familiens kvinner og yngste barn flyktet til Jordan. Mennene i familien dro senere, og endte opp i en flyktningleir i Libanon. Uten papirer eller penger er det ikke mulig med en gjenforening. Fatima og ektemannen Ahmad Bakkar (80) har mistet alt.

– Jeg skulle ønske jeg var død. Det er bedre enn dette livet, sier Ahmad til AFP, fra flyktningleiren i Libanon.

Mohammed Bakkar og Ahmad Bakkar i Libanon

SPLITTET: Mohammad Bakkar trøster faren Ahmad. De to mennene lever i en flyktningleir i Libanon, mens resten av familien er i Jordan.

Foto: Hussein Malla / Ap

Sønnen Mohammed sier de to mennene har vært inne på tanken å få smuglere til å få dem inn i Jordan og til familien, men at fortellingene om folk som forsøker dette og blir skutt har fått dem fra det.

– Noen ganger, når vi tenker at det er gått fire år siden borgerkrigen startet, spør vi oss selv «er det mulig at dette skjer med oss?» Vi er her, familien et annet sted. Vi kan ikke nå dem. Det er ingen løsning for oss. Vi lider, sier Mohammed Bakkar.

Det som startet med fredelige protester mot det syriske regimet har utviklet seg til en borgerkrig, som har var i fire år og sendt 11 millioner mennesker på flukt.

FIRE ÅR MED KRIG: Denne videoen tar for seg viktige hendelser i borgerkrigen i Syria.

11 millioner på flukt

Familien Bakkar er langt fra de eneste som har merket krigens herjinger. Halve Syrias befolkning, 11 millioner mennesker, er på flukt.

En fersk rapport fra 21 hjelpeorganisasjoner viser at det internasjonale samfunnet har sviktet den syriske sivilbefolkningen.

5,6 millioner barn har behov for nødhjelp. 4,8 millioner mennesker mottar ikke hjelp. Og givergleden går ned. 71 % av behovene ble dekket i 2013. I fjor var det 57 %.

Men familien Bakkar håper fortsatt de en gang skal få være sammen igjen.

– Vi håper FN eller jordanske myndigheter vil hjelpe oss, slik at vi får være sammen resten av livene våre. Vi håper vi får se dem og være sammen igjen snart, sier Hamida Bakkar.

Nattbilder fra verdensrommet av Syria tatt i 2011 og 2015.

UNIKE BILDER: Bildene viser forskjellen i lyskilder i Syria for fire år siden og nå.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt