Hopp til innhold

– FN svikter Syria

Syria går inn i det femte året med krise, og 12 millioner syrere er nå på flukt. Halvparten av disse er barn.

SYRIA-CRISIS Syrian refugees walk to transportation provided by the Jordanian army after crossing into Jordanian territory, near Mafraq

Her har syriske flyktninger krysset grensen til nabolandet Jordan. Syria går nå inn i sitt femte år med krise. (Arkivfoto)

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

– Det største grepet verdenssamfunnet bør ta, er å sørge for at det blir fred, sier Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna.

FN når ikke egne mål

I løpet av 2014 har FNs sikkerhetsråd laget resolusjoner, det vil si mål, for hvordan de vil bedre situasjonen i Syria. 21 humanitære- og menneskerettighetsorganisasjoner har nå gått sammen for å evaluere om FN har nådd målene sine. Her får FN strykkarakter.

Jan Egeland

Jan Egeland er generalsekretær i Flyktninghjelpen og har jobbet tett på konfliktområdet. Han mener finansieringen av hjelpearbeidet bør og må økes.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Rapporten « Failing Syria» viser at medlemmene i FNs sikkerhetsråd, FNs øvrige medlemsland og de stridene partene i Syria-konflikten ikke har klart å oppnå noen av målene FN har satt. Målene var blant annet å få slutt på angrep mot sivile og demilitarisere sivile områder som skoler og sykehus.

Likevel ble 76 000 mennesker drept i 2014, og 160 barn ble drept under angrep på skoler. Dermed har 2014 vært det verste året for sivilbefolkningen siden Syria-konflikten startet.

Et annet mål var å dekke behovet for humanitær hjelp i de syriske områdene. I 2014 ble kun 57 % av behovet dekket, mot 71 % i 2013.

– Det er utrolig viktig å øke investeringene i nærområdene, slik at vi har midler til å hjelpe. Dessuten må man kunne samtale med partene slik at vi kan komme oss inn i Syria og frem der hjelpen trengs, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Barna lider mest

Norge har gitt 512 millioner kroner til hjelpearbeid i Syria. Det tilsvarer en niendedel av summen som ble brukt på byggingen av operahuset i Oslo.

Tove Wang

Generalsekretær i Redd BarnaTove Wang mener verdenssamfunnet må ta grep for å skape fred i Syria.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

I dag er over 12 millioner syrere på flukt, og de fleste er fortsatt innenfor Syrias landegrenser. Syria-krisen har forårsaket det største antallet flyktninger siden andre verdenskrig. Rundt halvparten av disse er barn.

– Det er alltid slik at det er barna som lider mest under krig og konflikt. Det er de som er mest sårbare, og fire år med krig er svært mye av et barns liv, sier Tove Wang.

Naboland tar støyten

– Hvis ikke land som Norge tar imot flere Syriske flyktninger, så vil nabolandene stenge grensene. Det betyr at mennesker vil blø og dø fordi de ikke kommer seg utenfor grensene, sier Jan Egeland.

Foreløpig er det nabolandene som tar imot de fleste flyktningene som krysser grensen.

Det lille nabolandet Libanon har tatt imot rundt én million syriske flyktninger siden 2011. Landet er på størrelse med Rogaland fylke.

– I 2014 gikk diskusjonen i Norge på om vi skulle ta imot 1000 eller 1500 syriske flyktninger i året. Det er forsvinnende små tall sammenliknet med det behovet flyktningene har, sier Tove Wang.