Familien ber kong Abdullah om hjelp til å redde IS-fangens liv

Familien til den jordanske piloten bønnfaller kongen og regjeringen om å forhandle med terrorgruppen IS for å hindre at Muath al-Kasaesbeh blir drept ved solnedgang.

Anwar Tarawneh, kona til den jordanske piloten som holdes fanget av IS
Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Safi Yousef, far til den fangede jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh, hører på kravene fra IS

FORTVILER: Safi Yousef, far til den fangede jordanske piloten Muath al-Kasaesbeh, lytter til kravene fra IS i klanens hovedkvarter i Amman.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Onsdag kveld demonstrerte familiemedlemmer til den jordanske piloten i hovedstaden Amman. Utenfor kong Abdullahs palass ropte de slagord for at myndighetene skal gjøre alt de kan for å redde pilotens liv.

– Kongen sa Muath er hans sønn, på samme måte som han er min sønn. Hvis Gud vil, går alt bra. Hans Majestet sender sine hilsener og beroliger oss. Han lyttet nøye til vårt budskap, sa faren etter møtet med kong Abdullah, ifølge nyhetsbyrået AP.

Frist til solnedgang

Trusselen om å drepe Muath al-Kasaesbeh blir framsatt i et lydopptak fra det som antas å være den japanske journalisten Kenji Goto Jogo, som også holdes som gissel av IS.

Muath al-Kaseasbeh, Sajida al-Rishawi

KREVES UTLEVERT: Sajida al-Rishawi ble dømt til døden i Jordan i 2006, etter å ha blitt pågrepet med et bombebelte rundt kroppen.

Foto: Ap

Kravet som blir framsatt i opptaket er at Jordan må overlate terrordømte Sajida al-Rishawi ved grensa til Tyrkia ved solnedgang torsdag. Dersom så ikke skjer, truer IS med å drepe den jordanske flygeren, som ble tatt til fange på julaften.

– Jeg er Kenji Goto Jogo. Dette er et lydopptak jeg er bedt om å sende dere. Dersom ikke Sajida al-Rishawi blir utvekslet med meg ved den tyrkiske grensa ved solnedgang Mosul-tid torsdag 29. januar, vil den jordanske flygeren Muath al-Kasaesbeh bli drept øyeblikkelig, lyder budskapet i opptaket, som ble formidlet via Twitter.

Vurderer fangeutveksling

Det er uklart hva IS vil gi i retur.

At fangeutvekslingen tilsynelatende ikke inkluderer den jordanske piloten, har gjort situasjonen enda mer komplisert.

I forrige uke krevde gruppen 200 millioner dollar fra Japan i bytte for Goto og medfange Haruna Yukawa. Siden den gang har IS hevdet at Yukawa er drept.

En talsmann for regjeringen i Amman kunngjorde onsdag at Jordan er villige til å løslate Rishawi, men bare dersom IS beviser at Kasaesbeh fortsatt er i live og løslater ham.

Kenji Goto

TRUET: Japanske Kenji Goto holder et bilde av jordaneren Muath al-Kasaesbeh i en video fra terrorgruppen IS.

Foto: HO / Afp

Sajida al-Rishawi ble dømt til døden i Jordan i 2006, etter å ha blitt pågrepet med et bombebelte rundt kroppen.

60 mennesker ble drept i en rekke koordinerte bombeangrep mot tre hoteller i Jordans hovedstad Amman 9. november 2005. Rishawi anklages for å ha deltatt i terroraksjonen, men overlevde angivelig fordi bombebeltet hennes ikke ble detonert.

Japans statsminister sier myndighetene analyserer det siste lydopptaket for å finne ut om det er Goto som snakker, noe de mener det høyst sannsynlig er.

Jordans kong Abdullah and Japans statsminister Shinzo Abe under et møte i Amman 18. januar.

FELLES SKJEBNE: Jordans kong Abdullah (t.h.) og Japans statsminister Shinzo Abe under et møte i Amman 18. januar. De to landene har nå hver sin fange som holdes av terrorgruppen IS.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt