Fakkelen fortsatte til protest

Den olympiske fakkelstafetten fortsatte sin reise gjennom Kina til tross for protester.

Fakkelen ankommer Quanzhou i Fujian-provinsen on 12. mai
Foto: STR / AFP

Den olympiske fakkelen fortsatte sin reise rundt Kina på tirsdag til tross for det forferdelige jordskjelvet som har tatt livet av tusener.

Kinesere har reagert sterkt på avgjørelsen om å fortsette stafetten.

Fakkelstafetten i Kina har fått mottoet ”den harmoniske reise”.

12. etappe

Kinas statlige nyhetsbyrå, Xinhua nyheter, meldte at fakkelen hadde begynt på sin 12. hjemlige etappe i den sørøstlige provinsen Fujian, bare en dag etter det store jordskjelvet i det sørvestlige Kina.

Etappen startet kl 02.12 i natt, norsk tid, i Longyan, en by i den vestlige delen av Fujian. Kinas Olympiske vektløfting-medaljør, Zhang Xiangxiang løp den første etappen, blir det rapportert.

Li Zhanjun, en talsmann for organiseringskomiteen, fortalte at de var svært triste, men at jordskjelvet ikke kom til å påvirke stafetten eller de olympiske leker.

- Det jordskjelvrammede området er ikke på ruten til stafetten, så den kommer til å fortsette som planlagt, sier Zhanjun til Xinhua.

Chengdu 13. mai 2008.

Chengdu 13. mai 2008.

Foto: DAVID GRAY / REUTERS

- Avlys stafetten

Beslutningen om å fortsette stafetten førte til stor trafikk på internett hvor kinesiske nettbrukere var svært sinte på organisatorene.

Komiteens telefonnummer ble postet på Sina.com , en populær nettportal. En innbygger i den nordlige Hubei-provinsen mente ”alle kinesere burde ringe dem og fordømme dem for å være så umenneskelige.”

En fra Fujian mente at stafetten burde bli avlyst og at pengene som ble spart på det burde sendes for hjelpe jordskjelvofrene.

Stafetten forventes å gå gjennom den jordskjelvrammede provinsen Sichuan i midten av juni, med en etappe som skal gå igjennom hovedstaden Chengdu.

Lengste noensinne

Når "den harmoniske reisen” avsluttes i Beijing vil fakkelen ha reist 137.000 kilometer rundt jorden. Det vil da ha tatt 130 dager, og er den lengste olympiske fakkelstafetten noensinne.

Fakkelens reise, som har vært alt annet enn harmonisk, er ventet inn i Jiangxi-provinsen på onsdag, og skal ankomme Bejing den 8. august.

SISTE NYTT

Siste nytt